#vardeljus: Det strömmar in berättelser om övergrepp i kyrkan

På fredagsmorgonen lanserades en blogg och hashtaggen #vardeljus, där kvinnor kan dela med sig av egna upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp i kyrkan.
– Det strömmar in berättelser, säger Jiang Millington, en av kvinnorna bakom bloggen, till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vardeljus.blog är en del av uppropet #vardeljus där kvinnor anställda i Svenska kyrkan väljer att protestera mot olika former av trakasserier och övergrepp. Berättelserna på vardeljus.blog visar att förövarna inte bara är chefer och kollegor utan även förtroendevalda och andra församlingsmedlemmar.

Personerna bakom bloggen har lovat att publicera en ny berättelse var tionde minut. Och vid 14-tiden på fredagseftermiddagen låg berättelser färdiga att publiceras ända fram till en bit in på natten mot lördag.

"Känner solidaritet med alla drabbad"

– Jag har suttit med bloggen hela dagen och har inte hunnit med så mycket annat, säger Jiang Millington som berättar att hon själv inte har drabbats av några trakasserier eller övergrepp.

– Svenska kyrkan har alltid varit en trygg arbetsplats för mig. Men jag har ändå engagerat mig eftersom jag känner solidaritet med alla drabbade. Det här är ett problem i hela samhället. Att tro att det inte även sker i Svenska kyrkan vore naivt.

"Otroligt jobbigt att läsa"

Antalet berättelser har inte överraskat Jiang Millington, som arbetar som kommunikatör i Järfälla församling. Däremot konstaterar hon att det är deprimerande att läsa allt – innan vittnesmålen publiceras på bloggen måste de nämligen godkännas.

– Det är otroligt jobbigt att läsa.

Upprinnelsen till #vardeljus är kampanjen och uppropet #metoo som innebar att en sluten grupp skapades på Facebook. Där började kvinnor inom Svenska kyrkan dela med sig av sina erfarenheter vilket i sin tur ledde fram till beslutet att dra igång ett offentligt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i Svenska kyrkan.

Vad hoppas du att uppropet ska leda till?

– Jag tycker att det viktigaste är att vi slutar skämmas och att vi börjar prata. Det är tydligt att det handlar om ett mönster där de drabbade inte ska behöva anklaga sig själva för vad de har varit med om. Feminister har länge pratat om det strukturella patriarkatet, men de har inte tagits på allvar. Nu ser vi tydligt att det faktiskt existerar.

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar