Nyheter

Vårstädning vid Västra muren i skuggan av coronakrisen

Det var påskstädning som vanligt vid Västra muren i Jerusalem, den här gången i coronakrisens tecken. Den heliga platsen sanerades samtidigt som 10 000-tals bönelappar plockades ut ur murens springor.

1 av 3

TEL AVIV. Västra muren (Klagomuren) i Jerusalem städas två gånger om året. Då petar personal med långa käppar ut tiotusentals papperslappar som besökare tryckt in i murens sprickor och springor.

I år använde de handskar och käppar för engångsbruk när de tömde ”Guds brevlåda”. Samtidigt sanerade renhållningsteam i skyddsdräkt de heliga stenarna, som är det enda som finns kvar av judarnas bibliska tempel.

Murens rabbin, Shmuel Rabinowitz, följde arbetet och bad en bön om ”frälsning” från coronaviruset:

– Under dessa svåra dagar när farsoten sprids över världen och hotar våra liv samlar vi böner från hela världen vid lämningarna av vårt förstörda tempel. Böner till världsalltets skapare att han ska sända oss läkning och god hälsa och frälsa oss från detta svåra virus som har attackerat världen.

Strax intill sanerades också muslimernas heliga plats, al Aqsa-moskén, uppe på tempelberget.

Västra muren städades nu inför den judiska påsken, pesach, som infaller nästa vecka, för att ge plats åt nya bönelappar. Sedan den senaste städningen i oktober inför det judiska nyåret har det tillkommit 18 000 lappar bara via murens hemsida på nätet dit man kan mejla sina böner.

Många fler har tryckts in av de 100 000-tals människor som besöker judendomens heligaste plats. Allt enligt den urgamla tron att Gud hör bön bäst när den förrättas vid muren i Jerusalem – och att skrivna budskap som placeras mellan murstenarna når vår Herre med expressfart.

Lapparna får efter städningen en rituell begravning på Olivberget tillsammans med andra heliga böcker och papper. De placeras i en ”genizah”, en förvaringsplats för utslitna och slängda dokument som anses vara heliga.

Västra muren är en del av den plattform på vilken judarnas bibliska tempel stod. Det förstördes 70 e Kr.

Fler artiklar för dig