Nyheter

Vasaloppsåkare utmanas stödja utsatta i Irak

Vasaloppsåkare uppmanas förena skidåkandet med att stödja utsatta i Irak i kampanjen "Efter IS". Det är pingströrelsens biståndsorganisation PMU och Sport for Life som står bakom uppmaningen.

I slutet av februari och början av mars är det dags för tusentals svenskar att åka Vasaloppet på skidor, de 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora. PMU gör samtidigt en insamlingskampanj till Irak under vinjetten "Efter IS". Dagen har i flera artiklar rapporterat om förhållandena bland två miljoner internflyktingar och återvändande till sina hembyar i norra Irak senaste tiden.

Johan Lagerbeck, verksamhetsledare för den kristna organisationen Sport for Life ställer sig nu bakom uppmaningen till skidåkare i Vasaloppet, Tjejvasan eller Öppet spår att stödja Iraks utsatta efter Islamiska statens härjningar.

– Det är viktigt att visa på hur idrotten kan vara ett sätt att ta ett större socialt ansvar både i Sverige, men också utomlands, säger Johan Lagerbeck.

Läs mer: ”Vi är rädda för att IS ska återvända”

Idrottare som hjälper andra

Han hoppas att olika insamlingsinitiativ via egna sociala mediekanaler eller via PMU ska bidra till att direkt hjälpa överlevande efter IS i Irak, men också att människor som idrottar långsiktigt ska våga lyfta blicken och se vad man kan göra för andra.

PMU:s kommunikations- och insamlingschef Johanna Litsgård Lebourne berättar att PMU gärna hjälper enskilda åkare med material kring kampanjen.

– Många har tränat hårt för Vasaloppet, här finns ett tillfälle att åka för en god sak, att förena nytta med nöje, säger Johanna Litsgård Lebourne.

Läs mer: Få kristna har återvänt till sönderbombat Mosul

Fler artiklar för dig