Vatikanen sätter upp "snäll" Minecraft-server

Det svenskutvecklade äventyrs- och byggdatorspelet Minecraft har blivit en världssuccé. Nu finns det även en "katolsk" version som är extra snäll.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I Minecraft befinner sig användarna i en virtuell värld som de själva bygger upp med "legobitar". Det är möjligt att interagera med andra användare och även att spela rollspel med fiender.

Att det nu finns en "katolsk" version av spelet beror på att den jesuitprästen Robert Ballecer frågade sina 23 000 följare på Twitter vilket spel de helst ville att han skulle lobba för i Vatikanen.

Fyra alternativ

Han gav sina följare fyra alternativ och efter att 64 procent hade valt Minecraft var saken klar. Förra veckan intervjuades Robert Ballecer av Rome Report och i programmet förklarar amerikanen, som också är känd som Digital Jesuit eller PadreSJ, att syftet med den "katolska" Minecraft-servern är att skapa en snällare miljö för dem som önskar.

– Du kan bjuda in människor som vill vara kreativa, som inte vill vara "giftiga" och du skapar en miljö där människor kan uttrycka sig och bygga relationer. Den relationella aspekten är den viktigaste delen. Det är det jag i slutändan vill använda servern till.

Fortfarande testversion

Än så länge handlar det om en testversion av servern – som går att nå på minecraft.digitaljesuit.com – där användare kan testa funktionerna och ge feedback till utvecklarna.

Bokrecensioner
Kyrkan i förorten
Runt långbordet på pingstförsamlingen Smyrnas språkcafé i Gårdsten tränar man på att forma ord och tankar, att gå från arabiska till svenska. 
Foto: Jonatan Sverker
Foto: Jonatan Sverker