Vatikanstaten tar sikte mot OS

Tack vare ett avtal med Italiens olympiska kommitté får nu mikrostaten möjlighet att tävla under egen flagg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nej, du kommer troligtvis inte få se påven vinna OS-guld eller åldrande kardinaler svinga sig över meterhöga stavhoppsribbor. Men visst triggar Vatikanstatens OS-satsning fantasin.

I torsdags gjorde den katolska kyrkans huvudsäte upp med Italiens OS-kommitté att få tävla på egen hand, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det verkar röra sig om en brokig skara atleter, där Vatikanstatens ryktbara försvarsarmé, schweizergardet, får ses som den sportsliga spjutspetsen. Men även präster, nunnor, migranter och en 62-årig apotekare sägs vara med i Vatikanens sportsatsning.

Siktar på OS

Ett första steg för Vatikanstaten blir att delta i tävlingar för Europa småstater, men på sikt finns också att skicka ett team till OS och ge sig ut på den riktigt stora sportarenan.

– Drömmen som vi ofta haft är att få se den Heliga stolens flagga tillsammans med övriga deltagare under öppningen av OS, säger Melchor Jose Sanches de Toca y Almead, som leder Vatikanstatens sportdepartement, enligt AP.

Men sedan höjer han ambitionsnivån något och säger att de till och med skulle kunna hamna på prispallen.

Men allt verkar inte handla om att vinna då Vatikanstaten lanserar sin sportsatsning. Hand i hand med budskapet om att nå OS-medaljer kommer också uttalanden om att med sportens hjälp främja dialog och solidaritet. Ambitionen är också att kunna ställa upp i paralympics.

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX