Vattnet nästan slut – då griper kyrkorna in

Vattnet är nästan slut i Kapstaden i Sydafrika. Då griper kyrkorna in.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Man har länge varit rädd för att den ska komma. "Day Zero" – dagen då dricksvattnet tar slut och vattenleverantören stänger av kranarna. Det torra vädret gör att dagen nu närmar sig med skrämmande fart.

Scenariot skulle innebära att fyra miljoner människor blir tvingade att samsas vid endast 200 vattenstationer – för att hämta ut en daglig ranson på 25 liter vatten.

Kyrkorna mobiliserar

Detta har fått kyrkorna i området att mobilisera. I en kristen konferens med fokus på vattensituationen har bönestunder hållits, och påminnelser om vattnets helighet, renhet och mångfald har uttalats i olika samlingar.

Även företrädare från andra religioner har hållit bönesamlingar för regn.

När den anglikanska biskopen Garth Q. Counsell tog upp situationen i sin predikan jämförde han med landets historia av att kämpa mot apartheid och aids.

– Vi har stoppat stora kriser i det här landet förut. Även detta ska vi klara, sa biskopen Thabo Makgoba, enligt Religionnews.com.

"Kan skapa hopplöshet"

Han satte också in talet om "Day Zero" (dag noll) i ett bibliskt perspektiv och menar att det riskerar att skapa hopplöshet.

– "Noll" betyder att det här är slutet. Det ger oss inget hopp. Men vi är ansvariga. Vi kan göra någonting. Vi kan avvärja detta, sa han.

Rent praktiskt då? Enligt Rachel Mash, pastor och miljökoordinator inom anglikanska kyrkan finns flera saker att göra.

Bland annat genom att lägga en sten i toaletternas vattenbehållare, för att minska mängden vatten som används vid varje spolning.

Metoden har spridit sig över världen – i områden där vatten är en bristvara.

– Vårt jobb som kyrka är att reducera vattenåtgången hos oss själva. Men också att inspirera andra att göra samma sak. Vi behöver även dela idéerna och få ut dem i hela samhället, sa Rachel Mash.

Krisgrupper

Hon tillade även att kyrkorna planerar att tillsätta krisgrupper för att hjälpa till att koordinera hemleverans av vatten för de som av hälsoskäl inte kan ta sig till vattenstationerna.

– Om vi nu måste köa för att få vatten, så vore det en stor hjälp om kyrkoledare kan vara där och organisera hjälpen så att äldre, sårbara personer och gravida kvinnor inte behöver stå i den heta solen i timmar, sa hon.

Vattenbristen i Sydafrika

Bakom bristen på vatten ligger flera års torka, samtidigt som invånarantalet i Kapstaden ökat kraftigt.

Beslutsfattare har fått hård kritik för att inte ha infört ransonering tidigare och för att ha i flera år ha struntat i varningar från experter.

Varje dag som staden använder mer än 450 miljoner liter blir "dag noll" allt mer sannolik.

Hotet om "dag noll" – när vattnet i kranarna stängs av – är nu satt till 11 maj.

Källa: TT