Växande församlingar i Chile trots hot och våld

För andra gången utsattes en evangelisk kyrka för ett brandattentat för drygt en vecka sedan. Trots hoten växer församlingarna i den konfliktdrabbade regionen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Mapuche i södra Chile pågår sedan länge en infekterad konflikt som bland annat rör landrättigheter. I spåren av denna konflikt har evangeliska kyrkor och församlingar utsatts för en rad brandattentat, skriver Evangelical Focus.

Sedan 2015 har minst 12 kyrkor attackerats, nu senast var det en evangelisk kyrka i staden Padre Las Casas som sattes i brand. För en månad sedan sattes kyrkan i brand, men då lyckades man häva branden snabbt. Förra fredagen var det dags igen, och denna gång blev kyrkan förstörd.

– Dessa våldsamma attacker försöker hindra vår växt i regionen, säger pastorsrådet i området La Araucania i en kommentar till tidningen.

Hittills har dock hoten och våldet inte fått den effekten - tvärtom. De evangeliska kyrkorna fortsätter växa, och enligt de senaste siffrorna är det nu cirka 37 procent av befolkningen i Mapuche som säger sig vara evangeliskt kristna.

 

Läs även: Razzia mot präster i Chile

 

Ordföranden för pastorsrådet, Matias Sanhueza, berättar att det finns planer på att starta ett evangeliskt institut år 2019, där ett av syftena är att bevara språket i Mapuche. Ett annat viktigt projekt är att översätta Gamla testamentet till Mapuche, ett inititiativ som togs av Bibelsällskapet år 2017.