Växjö moské anklagas för hatbudskap

Växjö moské hetsar mot kristna och judar. Den bilden sprids nu som en löpeld i sociala medier efter att en irakisk man översatt texter på moskéns facebooksida där de bland annat ska ha kallat judar för Allahs fiender. Men moskén tillbakavisar uppgifterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades i mars 2018.
 

Moskén i Växjö - som i maj 2018 fått tillstånd för att att ha böneutrop - hamnade nyligen i blickfånget på grund av helt andra saker. De har i sina sociala kanaler kallat judar för Allahs fiender, vilket skett i samband med en insamling till folket i Gaza. På andra ställen uppmanar man muslimer att inte fira jul med otrogna och kvinnor ska inte klä sig västerländskt.

Kollade sidor

Bakom uppståndelsen står författaren, tolken och religionskritikern Bassam Al-Baghdady, som via sin blogg och plattform på sociala medier rapporterat om moskéns budskap.

– Jag fick höra via mina källor som besökt moskén att de hade en antisemitisk och homofobisk propaganda, så jag tänkte att jag går väl in och kollar på deras sidor, säger Bassam Al-Baghdady till Dagen.

Han tog skärmdumpar på det han hittade, och efter att ha lagt ut det på sin egen hemsida tog det fart. Inlägget har i skrivande stund haft över 250 000 visningar och 60 000 delningar, enligt Bassam Al-Baghdady.

Den som följer debatten om böneutrop i sociala medier kan inte ha undgått materialet från hans artikel ”Hets mot judar och kristna från Växjö moské”.

Läs också: Moskén i Växjö får tillstånd för böneutrop
 

"Visar en sak - predikar en annan"

Bassam Al-Baghdady kommer ursprungligen från Irak och hade därför inga problem med att översätta vad som stod på Växjö moskés sidor. Han menar att det tyvärr finns många muslimska organisationer har en polerad yta utåt, men predikar ett helt annat budskap inåt.

– Men när jag kollade här så var det tydligt att de inte var så välpolerade utåt, säger han.

– De trodde väl inte att någon utifrån som kunde arabiska skulle gå in och läsa.

Blev du förvånad?

– Ja, men först såg jag det hela med mina irakiska ögon, där sådana här budskap är vanliga. Där är det standard att beskriva judar som grisar och apors avkomma. Men sedan kom jag på att med svenska ögon är det här riktigt allvarligt, det är ren antisemitism.

Läs mer: Ebba Busch Thors ilska mot beslutet om böneutrop i Växjö
 

"Inte vårt budskap"

Men moskén själva slår ifrån sig. Dess företrädare menar att de inte är ansvariga för det som lagts upp, utan att det är en person som på eget bevåg lagt upp materialet i deras namn.

– Detta är inget som tillhör oss, denna sida måste drivas av någon privatperson på frivillig basis. Vi har ingen officiell Facebooksida, säger imam Ismail Abuhelal till Smålandsposten.

– Det är många som besöker moskén som vill göra frivilliga saker åt oss, men stiftelsen står inte bakom dessa bilder eller dess budskap.

Imamen berättar också att de haft en hemsida, men personen som skötte om den har flyttat och de håller nu på att bygga upp en ny sida. Den fotograferade insamlingslådan, där det står att judar är Allahs fiender, känner imamen inte heller till.

Bassam Al-Baghdady tror dock inte på det, utan säger att man tydligt ser moskéns logga på inläggen, och om moskén inte ligger bakom tycker han att det är märkligt att materialet tagits bort efter de kritiska publiceringarna.

Läs mer: Frida Park: Polisen säger ja till överraskande högljudda böneutrop


Spridit sig

Bassam Al-Baghdady säger att han först hörde av sig till en rad stora tidningar för att få dem att skriva. De har dock inte nappat, och efter det lade han ut sin granskning på sin hemsida och har sedan spridit det vidare i sociala medier. Det har sedan plockats upp av högerpopulistiska eller främlingsfientliga sajter.

Bassam Al-Baghdady är något kluven till det, men säger att han inte kan hindra någon att rapportera om hans granskning. Själv säger han sig stå upp mot rasism, homofobi och antisemitism.

Uttalandena som du översatt är från 2013 och 2014, vilken relevans har de i dag?

– Jag tror inte att personerna som ligger bakom dessa uttalanden har bytt åsikter och plötsligt blivit toleranta mot homosexuella, kvinnor och judar.

 

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.