”Vd-bedrägerier” blir allt vanligare – så jobbar bedragarna

Att någon som utger sig för att vara vd ber en anställd skicka pengar är en bedrägeriform som har ökat snabbt under de sista två åren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mellan åren 2015 och 2016 ökade antalet anmälningar med över 1 000 procent. Men enligt polisen kan mörkertalen vara stora.

– Det kan handla om hiskeliga summor varje år. Det senaste året snuddade beloppet mot en miljard kronor, där man kan lura ett enskilt bolag på hundratusentals kronor, sa Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum till TT i somras.

Enligt Stöldskyddsföreningen går ett så kallat vd-bedrägeri till så att bedragaren kartlägger företaget.

Läs också: Ankarstiftelsen utsatt för bedrägeri
 

Nyckelpersoner identifieras

Med hjälp av organisationernas hemsidor och sociala medier identifierar bedragaren bland annat vem som är vd samt när denne är på semester eller tjänsteresa, vilka som är ansvariga för utbetalningar samt hur e-poststruktur och kontaktvägar fungerar.

Därefter skickar bedragaren vid passande tidpunkt ett kortfattat mejl till utvald person och ber denne genomföra en viktig och brådskande utlandsbetalning.

Mejlet ser ut att komma från vd:n, med korrekt eller liknande mejladress. Summorna nämns oftast i euro, pund eller dollar och ligger till stor del i spannet mellan 100 000 och 600 000 kronor.

Skickliga bedragare

Polisen beskriver bedragarna som skickliga.

– De vet precis vilka summor det kan handla om eftersom de läst på om bolaget och deras storlek. Det kan bli riktigt stora pengar som trillar ut, sa Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerirotel i Göteborg, till SVT Nyheter tidigare i år.

Polisens tips

Se över ditt företags information på hemsidan – måste ledningsgruppens telefonnummer och mejladresser vara offentliga?

Se över dina postningar i sociala medier. Göm dig inte, men fundera kring risk och konsekvens.

Säkra betalningsrutinerna. Ett mejl kanske inte ska räcka när det är mycket pengar inblandat.

Larma polisen direkt.