"Vi behöver prata mer om hur TV-serier påverkar oss"

Johannes Roswall följer i likhet med snittsvensken 2–3 tv-serier.
Nu vill han att vi ska börja reflektera mer över vad vi väljer att tittar på.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

31-årige Johannes Roswall arbetar som lärare på Örebro folkhögskola. Han kallar sig film­älskare och har nyligen, i samarbete med Bilda, färdigställt ett studiematerial om tv-serier som bland annat ska kunna användas av smågrupper i församlingar.

– Det är ett tydligt kristet material som kan användas för att utveckla tron, säger han och förklarar att det ofta saknas reflektion på området bland kristna.

Förra året visade en undersökning att svensken i genomsnitt spenderar sex timmar i veckan på att titta på film eller serier via nätet.

– Och ändå pratar vi lite om hur de påverkar oss, vilka frön som sås. Samtalen blir ofta ytliga, men faktum är att det vi tittar på skapar bilder och större värderingar. Det brukar heta att man blir som man umgås – det borde vi prata om.

"Mår jag bra av det här?"

Johannes Roswall berättar att han i första hand tittar på tv-serier tillsammans med sin fru, men att han själv ibland även följer någon serie parallellt.

Kan du ge några konkreta exempel på bra, respektive dåliga tv-serier?

– Det är en klurig fråga eftersom det är individuellt vad man klarar av. Vi är känsliga på olika sätt och dessutom påverkas vår känslighet av hur vi mår för tillfället. Att fråga sig ”Mår jag bra av det här?” är en bra fråga.

”Det finns inga neutrala serier”

Under våren sändes den sista säsongen av Games of Thrones. Serien innehåller en hel del våld, men enligt Johannes Roswall behöver det inte automatiskt innebära att den är värre än mer ”snälla” serier.

– ”Vänner”, ”Modern Family ”och ”How I met your mother” upplevs som snälla och mer verklighetsnära. Men det finns inte några neutrala serier, alla bär på värderingar, och just på grund av att vissa serier upplevs som mer verklighetsnära kan de lättare påverka oss. Det är lömskt eftersom vi tänker att de inte har någon negativ påverkan.

När Johannes Roswall för ett tiotal år sedan pratade med sina jämnåriga vänner om lycka konstaterade de att de som 20-åringar kände en viss besvikelse – livet hade inte blivit som de hade tänkt sig. Och Johannes Roswall menar att det delvis var just på grund av serier som Vänner.

– Vi hade inget café där vi kunde hänga hela tiden och som min dåvarande mentor sa till mig verkar målet i en del serier vara att bara glida runt med vänner utan att ta något ansvar.

– Det var den drömmen som hade smugit sig in och som vi inte hade lyckats uppfylla.

Finns det någon serie som du faktiskt kan rekommendera?

– Seven Seconds på Netflix. Den är bra på många nivåer.

Han fortsätter med att säga att det är viktigt att inte bara ”slötitta” på serier, något som ofta sker när tröttheten börjar komma på kvällen.

– Oavsett vilken serie vi tittar på är det viktigt att vi pratar om berättelserna. Även det som är nedbrytande kan bli utvecklande för vår tro om vi diskuterar innehållet. Fundera på om drömmen är rimlig och vad Bibeln säger om det.

Läs fler artiklar om Torpkonferensen

Alla tidigare artiklar
Corona och kyrkorna
Hur blir det med Nyhemsveckan, Torpkonferensen och alla de andra kristna konferenserna i sommar?
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Att hålla modet uppe i isoleringen
Coronakrisen
Pingstkyrkan i Falköping.
Foto: Emanuel Ström
Foto: Emanuel Ström
Dokument
Jonas förbereder sig för innebandyträning med kompisarna i Uppsala Life IF:s P10, pojkar födda 2009/2010. Tidigare spelade han pingis. Klubben har en innebandyskola från förskoleålder till årskurs 2.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo