Nyheter

"Vi ska agera på bred front för religionsfrihet"

När utrikesminister Margot Wallström fick frågor vad regeringen gör för förföljda kristna svarade hon att frågan tas på allvar. Men hon nämnde inte specifikt kristna som förföljs.

Det finns debatter där motståndarna är totalt oense och slungar vredesord mot varandra.

Men när Désirée Pethrus (KD) utmanade utrikesminister Margot Wallström (S) i debatt om förföljda kristna var det snarare tvärtom. Båda var överens om att utvecklingen i världen är på väg åt fel håll och Sverige måste agera.

Désirée Pethrus interpellationsdebatt utgick från förföljda kristna och Open Doors senaste rapport där det beskrivs att var nionde kristen förföljs för sin tro och det här måste stoppas.

Läs mer: Därför förföljs kristna i världen

Gick inte i polemik

Margot Wallström gick inte i polemik utan kramade snarare ihjäl sin motdebattör genom att stämma in i refrängen. Hon började med att läsa upp en lång lista med vad regeringen faktiskt gör för att förbättra religionsfriheten i världen, hur frågan vävs in i landrapporter, inom diplomatin och hur viktigt det är med interreligiös dialog. Arbetet utgår inte från förföljda kristna, utan från religionsförföljelse över lag.

– Det jag ändå funderar över är hur ofta det här verkligen lyfts, undrade Désirée Pethrus.

Hon ville veta om det fanns några konkreta exempel där det här gjort skillnad, och om det på något sätt gick att mäta framgångarna.

– Jag har utgått från Open Doors årliga rapport. Det är entydigt. Förföljelsen av kristna ökar i världen.

Désiréé Pehtrus menade att hittills har intresset från regeringen varit lite sisådär när det kommer till religionsfrihet, i utrikesdeklarationen som presenterades tidigare i veckan var det väldigt sparsmakat, för att ta ett exempel.

– Vi måste kunna göra mer.

Läs Joakim Hagerius ledartext: Förtrycket av kristna tilltar

Gäller för alla

Och här blev det tydligt att utrikesministern inte sökte konfrontation, utan snarare tackade Kristdemokraterna för att de har "tummen i ögat på oss för att vässa våra insatser".

– Det måste vara så att religions- och övertygelsefrihet ska gälla alla överalt, som en integrerad del av det vi gör. Hela min utrikesdeklaration gick ut på att försvara grundläggande värderingar där detta ingår, sa Margot Wallström.

Samtidigt som hon försvarade regeringens arbete för religionsfrihet konstaterade hon samtidigt att kampen blivit mycket svårare med ökad polarisering och religiös extremism i världen, ofta ihopkopplad med ökad nationalism.

– Det här är en allvarlig utveckling, menade utrikesministern.

– Vi kämpar mot krafter som tyvärr är väldigt mäktiga och vinner framsteg. Människor blir förföljda, fördrivna och dödade för sin tro. Det här kan vi lyfta oftare.

Agera på bred front

Tyvärr, menade den svenska utrikesministern, är Sverige ofta ensam om att lyfta det här perspektivet, exempelvis i EU-sammanhang. Trots det menade hon att Sverige kan bli bättre och hon tog gärna emot förslag på hur regeringen kan gå vidare.

– Vi ska fortsätta att agera på bred front. Vi ska försvara individens rätt att välja religion, sa Margot Wallström.

Läs mer: Israel het fråga i utrikesdebatten

Positivt besked

Désirée Pethrus tackade och tog emot.

– Det är positivt att utrikesministern vill lyfta de här frågorna, sa hon.

I slutet av debatten lyftes också hur viktigt det är att civilsamhället finns med i arbetet, inte minst organisationer som arbetar på religiös grund, varav flera kristna organisationer.

När Margot Wallström avrundade riksdagsdebatten bjöd hon också in till fortsatt diskussion, gärna i form av något möte eller konferens.

Fler artiklar för dig