27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

"Vi slog besöksrekord på Europakonferensen"

Europakonferensen var för första gången helt digital. Det gav fler människor än någonsin möjlighet att delta i en annorlunda konferensupplevelse. – Man saknade det stora folkvimlet, säger Jan Blom, verksamhetschef i Livets Ord.

1 av 2

Europakonferensen brukar vara välbesökt med omkring sju till åtta tusen deltagare varje sommar. Utöver det brukar många följa konferensen via webbsändningarna, som Europakonferensen arbetat med sedan lång tid tillbaka. I år tvingade coronaviruset Livets Ord att arrangera konferensen helt digitalt. Det ledde till att ännu fler än vanligt kunde vara med: när de fyra dagarna var över kunde arrangörerna räkna till 64 000 uppkopplade enheter, enligt Jan Blom.

– Vi känner en stor tillfredsställelse över att vi har kunnat genomföra konferensen på ett bra sätt under omständigheterna. Vi har lyckats nå ut på ett helt annat sätt än under vanliga år. Och det tekniska har fungerat klockrent, säger Jan Blom.

Läs mer Joakim Lundqvist: Om jag svek skulle det skada många

Förinspelad lovsång

Precis som vanligt deltog talare från hela världen och såväl nattmöten som en daglig studioshow gick av stapeln. Tack vare Zoom-möten kunde deltagarna tala med varandra medan lovsången hade spelats in i förväg – på kyrkans tak i Uppsala.

– Eftersom hela konferensen var digital kan vi också låta den vara kvar på nätet vilket gör att fler kan delta i efterhand. Det märker vi också på gåvorna som kommer in allteftersom, säger Blom.

Trots en positiv respons från besökarna märktes det att årets Europakonferens var annorlunda.

– En konferens består ju inte bara av stora möten utan det är också alla mindre möten däremellan. Man saknade det stora folkvimlet.

Digitala lärdomar

Även om det digitala har fungerat som nödlösning kommer det aldrig att helt kunna ersätta fysiska konferenser, menar Blom.

– Vi vill att kyrkan ska vara en plats där man samlas och möter varandra, som en del av det kristna livet. Samtidigt har detta gett oss många lärdomar som vi kan ta med oss till framtida år, säger Blom och nämner virtuella forum för mer interaktiva seminarier och samtal som exempel.

Läs mer Så många deltog digitalt i gudstjänsterna från Nyhem och Torp

Fler artiklar