Vill få Zimbabwes folk att ”be och rösta”

Kyrkorna i Zimbabwe engagerar sig nu i landets val som hålls i juli. Men demokratiska val räcker inte för att förändra landet, säger ledaren för Zimbabwes kristna råd, Kenneth Mtata:
– Vi behöver också en försoningsprocess.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter 40 år av enväldigt styre med Robert Mugabe vid rodret, kommer zimbabwierna att kunna rösta i ett historiskt val i juli – ett val som förhoppningsvis blir både demokratiskt och fredligt.

– När man vaknar upp efter fyrtio år och den man som styrt inte längre är där – det ändrar allt, säger Kenneth Mtata.

Dagen möter honom en vårdag på ett café i Stockholm. Kenneth Mtata har nyligen varit i Danmark och ruskar på huvudet och skrattar åt vädret. ”Kallt!” utropar han när jag frågar om vad han tycker om Sverige.

 

Läs mer: Kyrkan viktig för demokrati i Zimbabwe

 

Mtata är generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd. Organisationen samlar de protestantiska kyrkorna, katolska kyrkan är inte medlem men har ett associationsavtal.

Inför de stundande valen har kyrkorna gått ut i en gemensam kampanj: ”I pray, I vote” (Jag ber, och jag röstar).

– Med kampanjen vill vi få zimbabwier att för det första registrera sig för att rösta. Sedan vill vi att de också går och röstar. Och för det tredje vill vi att de kristna främjar att det blir ett fredligt val, säger Mtata.

Dåliga erfarenheter

Tyvärr finns det erfarenheter av att våld flammar upp runt val och valdebatter, säger han.

– Därför vädjar vi till alla: se till att valet blir fredligt.

Mtata betonar att kyrkorna ska vara politiska – men inte partipolitiska.

– Vi får ofta frågor som rör kyrkans roll inom politiken. Jag säger att kyrkan tar itu med frågor som rör distributionen av makt och resurser. Detta är vårt ansvar, det ligger i kyrkans mandat. Vi ska alltid motverka korruption, utmana makten och skydda de svaga.

–  Gud är den Gud som befriar människor från förtryck. Därför är Gud alltid politisk.

 

Läs mer: Vädjan om försoning i Zimbabwe

 

Ett söndertrasat land

Just nu är läget lugnt i Zimbabwe och människor känner ett ”återhållet hopp”, säger Mtata. Men landet är söndertrasat av många år av förtryck och också av hat mellan olika grupper i befolkningen.

– Vi behöver en försoningsprocess. Nära 20 000 människor dödades mellan 1982 och 1987. Det var grannar som dödade varandra, säger Kenneth Mtata.

Han skräder inte orden när han talar om våldet under Mugabes regim. Också mellan 2002 och 2008 dödades människor, samt vid valet 2008. Det handlar, säger han, om ett folkmord.

– Dödandet skedde mestadels i Matabeleland. Det var politiskt motiverat mot slutet, men innan dess handlade det om etniska grupper. Så ja, vi har haft ett folkmord i Zimbabwe.

Därför, säger han, behövs en försoningsprocess, kanske med Rwandas ”gacaca” som förebild – folkliga domstolar där förövare och offer möts på lokalplanet.

– Kyrkan är viktig här, eftersom människor har förtroende för den. Det är känsliga saker och vi måste börja med att få människor att tala med varandra, säger han.

Pappa som gömde sig i skogen

Kenneth Mtata har personlig erfarenhet av den svåra perioden när många miste livet.

– Min pappa gömde sig i skogen i veckor. Och själv blev jag misshandlad.

Han säger att han inte söker hämnd, men att han däremot känner ett ansvar för att skapa en annan framtid för zimbabwierna.

– Jag har bott i Geneve i sex år med min familj och arbetat med Lutheran World Federation. Jag hade kunnat stanna, men jag ville återvända till Zimbabwe och hjälpa till att bygga upp landet.

Hur kan kyrkor i väst bäst stödja kristna i Zimbabwe i detta arbete? undrar jag och svaret kommer blixtsnabbt:

– Genom att göra det du gör nu. Berätta om Zimbabwe och vad som händer där. Folk är trötta på att höra historier om allt elände som händer i landet. Nu står vi inför en ny situation.

– Vi behöver ekonomiskt stöd, men också att folk kommer och besöker landet. Vi behöver partners. Och förböner!

Lilla Erstagården