24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Visby stift betalar miljoner för att bli av med domprosten Mats Hermansson

Domprosten Mats Hermansson har köpts ut efter en långdragen förtroendekris mellan honom och personalen där de anställda via facket påtalat allvarliga ledarskapsproblem.

Uppgiften förmedlas av Kyrkans Tidning som i sin tur citerar P4 Gotland. Det handlar om bibehållen lön och tjänstebostad fram till den 1 augusti 2020 och därefter ytterligare 15 månadslöner. Den summan, drygt 1,1 miljoner kronor, utbetalas i september som ett engångsbelopp. Mats Hermanssons månadslön som domprost har legat på knappt 74 000 kronor.

Hermansson har köpts ut efter en långdragen förtroendekris mellan honom och personalen där de anställda via facket påtalat allvarliga ledarskapsproblem. En konflikt som Dagen skildrat utförligt i ett flertal nyhetsartiklar.

Läs mer Kyrkorådet hörsammade personalens önskan

Överenskommelsen läckte ut

I juni 2019 beslutade kyrkorådet i Visby att Mats Hermansson ska sluta sin tjänst. En överenskommelse om ersättning träffades och belades med sekretess, men nu har villkoren läckt ut i alla fall.

– Det var på fackets begäran som sekretessklausulen respekterades. Vi är nöjda med den här uppgörelsen och där vi landade, med 25 månader. Det finns andra fall där kraven varit mellan 32 och 36 månader, säger Inger Harlevi, kyrkorådets ordförande, till Kyrkans Tidning.

"Rimligt att jag får ersättning"

Mats Hermansson säger till Kyrkans Tidning att han det aldrig varit hans önskan att innehållet i avtalet med arbetsgivaren inte skulle offentliggöras.

– Jag står för överenskommelsen som slöts mellan mig och arbetsgivaren och tycker att det är rimligt att jag ersätts då jag på arbetsgivarens initiativ har förlorat mitt arbete, säger Mats Hermansson till Kyrkans Tidning.

– Möjligen kommer jag att ha svårt att få ett nytt arbete. Arbetsgivarens omdöme om mig kan minska mina chanser att hitta ett nytt arbete när jag dessutom är 62 år.

Läs också Domprost Mats Hermansson anmäls för klockringningen i Almedalen

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar