Willow Creek startar ny utredning om Bill Hybels

I helgen framkom fler detaljer i anklagelserna mot Willow Creeks grundare Bill Hybels. Och nu meddelar församlingsledningen att en ny utredning ska genomföras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Beskedet om en ny utredning, som presenterades på församlingens webbplats, kommer enligt Christianity Today som en följd av att tidningen ställt frågor till församlingsledningen och Bill Hybels i efterdyningarna till hans avgång för två veckor sedan.

Christianity Today uppger att de har talat med sex kvinnor som har framfört anklagelser mot Bill Hybels och att de har granskat e-post och dokument rörande anklagelserna. Tidningen har även talat med två tidigare anställda som under lång tid har haft äldsteroller i Willow Creek och som har velat se en oberoende utredning av Bill Hybel.

Har inte kommenterat anklagelser

Hittills har åtminstone sju kvinnor anklagat Hybels för olämpligt uppträdande och maktmissbruk. Berättelserna följer ett liknande mönster: att Hybels har pressat kvinnor att spendera tid ensam med honom.

Läs mer: Joakim Hagerius: Bill Hybels är inget helgon

 

Christianity Today skriver att Hybels, vid tre tillfällen, har erbjudit sig att kommentera anklagelserna, men att han sedan ändrat sig.

Extern utredning hittade inga bevis

Redan 2016 anlitade Willow Creek en extern advokatfirma som under fem månader granskade de då kända anklagelserna mot Bill Hybels. Slutsatsen var att det inte fanns några bevis för anklagelserna och Willow Creeks äldstekår såg därmed frågan som avslutad.

Läs mer: Bokförlag stoppar Bill Hybels bok efter anklagelser om sextrakasserier

 

Men på fredagen uttryckte den nio personer stora gruppen i ett öppet brev självkritik. I brevet skriver de bland annat att de, med facit i hand, borde ha arbetat hårdare för att skapa klarhet och försoning när de första anklagelserna presenterades.

Dessutom medger de att de borde ha varit tydligare gentemot Bill Hybels kring vilka gränser som gäller i kontakter med andra individer.

Sexpunktsprogram under 45 dagar

I brevet klargör äldstegruppen att de under de kommande 45 dagarna ska genomföra ett sexpunktsprogram där en punkt handlar om anklagelserna mot Hybels.

Läs mer: Bill Hybels kritiseras: Vi vill se ånger, inte avgång

 

"Vi kommer att undersöka anklagelser mot Bill som tidigare inte har granskats av äldstegruppen. I respektfull ton kommer vi att kontakta varje kvinna som har framfört anklagelser, även om hon inte har tagit upp oron direkt med gruppen. Vi lovar att varje kvinna som kan tänka sig att tala med oss kommer att höras, och att vi kommer att respektera hennes historia."

Läs mer: Daniel Grahn: Hedervärt att Bill Hybels faktiskt kliver åt sidan