Nytt tv-avslöjande om homosexualitet efter "bikt"

SVT:s Uppdrag granskning arbetar med ett program om prästers syn på homosexualitet. Enligt uppgift kommer programmet att sändas i maj.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Kyrkokansliet larmade under onsdagen om att Uppdrag granskning var på gång med frågan om homosexualitet. En reporter hade med dold kamera uppsökt präster och i själavårdssamtal framställt sin situation och undrat om råd och förbön."

Så skriver Dag Sandahl på sin blogg.

Jacob Sunnliden skriver samtidigt på sin blogg att Uppdrag granskning har vänt sig till präster som de tror är kritiska till homosexuella, för att se vad präster svarar, råder och säger under en biktsituation.

Han konstaterar också att prästerna inte kan svara på kritiken som framförs eftersom de, på grund av sin tystnadsplikt, är förhindrade att prata. "Även en reporter som inte är där för att bikta sig egentligen täcks av prästens absoluta tystnadsplikt. Så fungerar Guds omsorg. Den gäller alla."

Med anledning av det kommande programmet har Uppdrag granskning fått en fråga på Twitter om de har några kommmentarer på Sunnlidens bloggpost.

I ett svar till @pastortorsten skriver de "Hej! Ja, vi har läst men vi har i detta skede inga kommentarer. Det blir aktuellt först om och när vi sänder ett reportage."

Våren 2011 sände TV4:s Kalla fakta ett uppmärksammat program med fokus på Frälsningsarmén. I programmet utgav sig Kalla Faktas reportrar för att ha problem med sin homosexualitet. Med dold kamera spelade de in samtal i biktliknande situationer med frälsningssoldater.

Programmet väckte stor uppmärksamhet utanför kyrkans väggar, men Frälsningsarmén hävdade att Kalla Fakta hade manipulerat fram sitt avslöjande.

- Vi vänder oss mot att man använt dold kamera och att personer har framställt sig som i behov av vård, sa bland annat Frälsningsarméns informationschef Bert Åberg till Dagens Media.

Stefan Swärd anmälde programmet till Journalistförbundets etiska nämnd eftersom han menade att det bröt mot de yrkesetiska reglerna. Men Kalla fakta friades och Stefan Swärd skrev då på sin blogg att "Präster, pastorer och kanske även rabbiner och imamer, får i fortsättningen tänka sig för när man har själavårdssamtal."