"Obama ljög om samkönade äktenskap"

Under presidentvalskampanjen 2008 påstod Barack Obama att han av religiösa skäl motsatte sig samkönade äktenskap. Men enligt hans tidigare politiska rådgivare handlade uttalandet om att vinna politiska röster.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter ett möte med Rick Warren, pastor i Saddleback Church i Kalifornien, ska Barack Obama ha sagt att han inte är så bra på "skitsnack".

Det är i en ny bok som David Axelrod berättar om sin tid vid Barack Obamas stab. Han skriver att han visste att Obama var en förespråkare av samkönade äktenskap redan under presidentvalskampanjen – trots att Obama offentligt sa att han bara stod bakom en civilrättslig motsvarighet till registrerade partnerskap.

David Axelrod uppger även att han rådde Obama att inte tala om sin positiva inställning till samkönade äktenskap eftersom det skulle kunna få negativa politiska konsekvenser.

"Motståndet till samkönade äktenskap var extra starkt i svarta kyrkor och när han (Obama) kandiderade till ett högre ämbete började han motvilligt att acceptera råd från mig och andra mer pragmatiska människor …"

Enligt Time klargjorde Barack Obama, i samband med att han 1996 kandiderade till delstatssenaten i Illinois, att han "stöder samkönade äktenskap och skulle motarbeta försök att förbjuda sådana äktenskap". Men när Obama tolv år senare kandiderade till posten som president sa han att äktenskap enbart kunde ingås av heterosexuella par.

"Jag tror att äktenskapet är föreningen mellan en man och en kvinna. För mig som kristen ... är det också en helig enhet. Gud finns med i allt", sa han bland annat till Rick Warren.

Efter mötet ska Obama ha kommenterat att han inte är så bra på "skitsnack".

David Axelrods bok har väckt uppståndelse i USA och Barack Obama har också kommenterat påståendet om att han medvetet skulle ha ljugit för att inte skrämma iväg kristna väljare.

Till BuzzFeed News säger han att Axelrod har "blandat ihop mina personliga känslor med min ståndpunkt i frågan".

Obama menar att han alltid har tyckt att samkönade par ska ha samma juridiska rättigheter. Han säger också att det var frustrerande att inte kunna förena den åsikten med "en massa religiösa känsligheter". Dessutom konstaterar han att han, vid tiden för presidentvalskampanjen, ansåg att en civilrättslig lösning var en fullgod lösning på ett svårt dilemma. Smärtan och stigmatiseringen som hans vänner, som levde i samkönade äktenskap, utsattes för senare fick honom dock senare att ändra uppfattning.

2011 meddelade Obama att hans åsikt i frågan höll på att "utvecklas" och i maj 2012 slog han till slut fast att han var för samkönade äktenskap.

"Om Obamas åsikter offentligt 'utvecklades' så var de fullt utvecklade bakom stängda dörrar", skriver David Axelrod enligt Time.

Lilla Erstagården