28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

(OBS! Artikeln är från 2006) Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse

– Man har länge velat belysa den svåra situationen i Danmark. Nu lyssnar omvärlden, säger Mehmet Kaplan på Sveriges Muslimska Råd. Han menar att publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Danmark inte är en fråga om yttrandefrihet utan om maktförhållanden. – Så kan man inte argumentera, menar Per Svensson, ledarskribent på Expressen.

Jylland-Postens publicering av karikatyrbilder på Muhammed har tagit upp frågan om var gränsen för yttrandefrihet går. Mehmet Kaplan från Sveriges Muslimska Råd menar att man i Danmark har gått över gränsen.

– Det här handlar inte om yttrandefrihet utan att man kränker människor i deras tro. Jag kan inte se någon yttrandefrihet råda i detta. Det är en provokation som inte går att stödja.

Han målar upp en dyster bild av Danmark som sedan terrorattackerna 11 september 2001 blivit alltmer intolerant. Jylland-Postens bilder på Muhammed är bara en i mängden av främlingsfientliga uttryck.

”En maktfråga”

– Det här är ingen enskild händelse utan har pågått i flera år. Det här är bara kulmen som nåtts. Och det kommer inte att ta slut så länge man har sådan attityd mot minoriteter i allmänhet och muslimer i synnerhet, säger Mehmet Kaplan.

Utifrån det perspektivet anser Mehmet Kaplan att det inte längre handlar om yttrandefrihet.

– Vad skulle hända om man gjorde likadant med romer eller judar, undrar Mehmet Kaplan.

– Det är fel att ta upp det som en yttrandefrihetsfråga. Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet. Jag tycker att man först ska granska maktförhållandena.

– Så kan man inte argumentera, säger Per Svensson, på Expressen.

– Man kan inte säga att man är för yttrandefrihet, men det här fallet handlar om något annat.

Han håller dock med om att publiceringen inte var lämplig i ett Danmark som blivit alltmer chauvinistiskt och främlingsfientligt. Då hade det varit modigare att vända sig mot det danska, inte klanka ner på en minoritet.

– Det är inget fel med att muslimer reagerar och demonstrerar, det är fullkomligt rimligt, menar Per Svensson.

– Men man kan inte byta tryckfrihetslag beroende på hur den rådande situationen ser ut vid ett visst tillfälle.

En del bryr sig inte

I Sverige har bilderna också väckt debatt bland landets muslimer. En del tar väldigt illa upp och har börjat med en bojkott mot danska varor. Andra bryr sig inte. Hur man agerar är väldigt individuellt, menar Mehmet Kaplan. Hans åsikt är att det i Sverige råder ett helt annat klimat än i Danmark.

Fler artiklar