Olof Edsinger: Förvirrande om barns könsidentitet i Skavlan

Vad händer med barn som får höra att könsidentiteten kan ändra sig från dag till dag? Det undrar bibelläraren och EFS-teologen Olof Edsinger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I söndags sändes det åttonde och sista avsnittet av "Skavlan junior". Programmet riktar sig till barn och unga i åldern 8-14 år.

Men redan efter premiärsäsongen riktas kritik mot programmet. Olof Edsinger, bibellärare och teolog i EFS, tycker att programmet är vilseledande.

Oreflekterat och förvirrande, anser han bland annat om programserien som är en slags egen variant på vuxen-pratshowen Skavlan som gör succé i Sveriges television.

"Vad händer när ett barn som befinner sig i en känslig fas i sin personlighetsutveckling får höra att könsidentiteten är något som kan ändra sig från dag till dag - beroende på dagsformen" undrar han i sitt inlägg på svt.se/opinion.

Han tar 11-åriga Sam, en av gästerna i programserien, som exempel. Till för något år sedan kallade han sig för flicka men är numera en icke-binär så kallad "demiboy".

Olof Edsingers slutsats är att bristen på problematisering är det bestående intrycket av inslagen.

"För detta är förstås påverkans-tv på hög nivå. Är det rimligt att en 11-åring får fungera som livscoach till tiotusentals jämnåriga i ett så svårt och omdiskuterat ämne som detta?"