21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

OM Sverige: Ser ingen mening med att anmäla att kristna hängs ut

Bertil Engqvist, från missionsorganisationen OM Sverige, har under många år arbetat tillsammans med kristna somalier. Han beskriver en komplex situation där problemet med förtal eskalerat allt mer. Han är själv en av dem som blivit utsatt för ryktesspridning på sociala medier.

Flera kristna somalier i Sverige har i flera år hängs ut med lögner i filmer och bilder på nätet, vilket har lett till att de fått dödshot och misshadlats. På senare tid har problemet eskalerat och rädslan ökar nu hos gruppen. 

– Det handlar om anklagelser, förtal och osanningar.

I början var det bara något som rörde de kristna somalierna. Men efter hand kontaktades även muslimska ledare med olika osanna påståenden, berättar Bertil Engqvist.

– En muslimsk ledare kontaktade i sin tur de kristna och frågade om det verkligen stämde. Bland annat hade han fått höra att vi ska ha erbjudits pengar för varje person man vinner över till den kristna tron. Det har sagts att vi har tjänat många miljoner på det sättet.

"Spär på hotbild mot konvertiter"

Bertil Engqvist menar att förtal kan påverka de drabbade negativt på flera plan. Det spär på den hotbild som redan finns mot flera konvertiter. Även om det rör sig om falska påståenden sätter det ändå känslomässiga spår.

– Förtalet blir något som tar tag i dig och gör dig missmodig. Inte minst när man drar in barn och andra familjemedlemmar. Även om det är lögner så finns ändå risken att vissa kan tolka det som sant och man hamnar i en ännu besvärligare situation än man redan är i.

Bertil Engqvist tycker sig se att man vill skapa en konflikt mellan kristna och muslimer som egentligen inte existerar.

Leder sällan någonstans

På frågan om att anmäla förtalet menar han att bevisföringen är svår för polisen att ta tag i. Att det sällan eller aldrig leder någonstans.

– Hade det fått konsekvenser hade det varit en annan sak. Men det är det gamla vanliga att man får ett brev efter några veckor om att det lagts ner. Även om de som anmält har kunnat visa skärmdumpar och videomaterial. Men det får pågå under radarn eftersom det mesta varit på somaliska och få andra förstår det. Det gör det även svårare att ta det till myndigheterna.

Själv hoppas han att förtalen ska dö ut av sig själva.

– Jag ser ingen mening med att anmäla. Jag vill i stället svara med kärlek och förlåtelse, som är den väg som Jesus visat oss.

Läs också: Polisen: Mycket viktigt att anmäla!

Oskar Hannler

Oskar Hannler är tidigare reporter på Dagen och har också medverkat som frilansskribent och vikarierande webbredaktör.

Fler artiklar