Omstridde tv-evangelisten TB Joshua flyttar till Israel

JERUSALEM. Den nigerianske tv-evan­gelisten TB Joshua planerar att flytta till Israel. Hans miljoner anhängare i Afrika är chockade, medan israeliska politiker hoppas på en pilgrimsboom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 53-årige pastorn Temi­tope Balogun Joshua, mera känd som TB Joshua, är en av Nigerias och Afrikas mest inflytelserika personer. Hans tv-sända predikningar och andeutdrivningar får hundratals miljoner klick på Youtube och han har nära tre miljoner följare på Facebook.

Chockar Nigerias politiker

Nu chockar TB Joshua, som med klädsam blygsamhet titulerar sig ”profeten”, både sin stora menighet och Nigerias politiker. Han och hans kyrka ska flytta till Israel, landet där många andra profeter tidigare verkat.

– Det är därifrån min Fader i himlen kom. Det är bästa platsen för er att möta profeten TB Joshua. Efter att ni helats, välsignats och frälsts kan ni besöka alla de andliga minnesmärken som slår fast er tro, sade TB Joshua i sin söndagspredikan den 30 april.

Flytten hänger av allt att döma samman med att personer i hans närhet – och kanske han själv – hotas av åtal sedan 116 människor omkommit när ett av kyrkans gästhus rasade 2014. Hans kyrka misstänks för kriminellt svartbygge.

Vallfärdar till megakyrka

Miljoner människor vallfärdar till hans megakyrka i Nigeria – Synagogue Church of All Nations (SCOAN) – och han är därmed en av landets största turistattraktioner. Flera nigerianska politiker vädjar till honom att inte flytta. Timi Frank, en av ledarna för regeringspartiet APC, säger att Joshuas närvaro i Nigeria är viktig av både ekonomiska och sociala skäl.

Han förklarar att 60 procent av alla utländska besökare i Nigeria kommer för Joshuas skull och han betonar kyrkans stora sociala verksamhet.

– Miljoner människor drar dagligen nytta av denne gudsmans välfärdsprojekt, inte bara i Nigeria utan i hela Afrika. Profeten Joshua borde veta att Gud inte gjorde ett misstag när han skapade honom till nigerian och afrikan med ett stort uppdrag, säger Timi Frank till nigerianska medier.

Uppsving för pilgrimsnäring

I Israel hoppas däremot många att profetens flytt ska innebära ett uppsving för pilgrimsnäringen. Särskilt lokalpolitiker i Galiléen och nära Gennesarets sjö räknar med skördetid. Joshua tänker slå sig ned i det området och säger att han har erbjudits mark att bygga på.

– Pengar är inte en fråga. Bättre än så kan det inte bli, säger Idan Grinbaum, ordförande i Jordandalens regionala råd, till Israels Kanal 2 efter sitt möte med Joshua.

TB Joshua mötte under sina besök i Israel nyligen bland and­ra turistminister Yariv Levin, överrabbin David Lau och Jerusalems borgmästare Nir Barkat.

Medial uppmärksamhet

Israels mest sedda nyhetsprogram, veckomagasinet i Kanal 2, berättade i fredags kväll om Joshuas­ planer i ett tio minuter långt inslag. Programmet betonar hans verksamhet som exorcist och visar hur människor ligger och vrider sig på golvet när han utövar andeutdrivning.

I programmet hyllas han av Yehuda Meshi-Zahav, ledare för den religiösa räddningstjänsten Zaka som rycker ut efter alla terrordåd och större olyckor. Joshua­ har donerat stora summor till Zaka, som enligt tv-programmet i gengäld ”öppnar alla dörrar för honom i Israel”.

”Ingen häxmästare”

Tv-reportern frågar Meshi-Zahav vad han som ortodox jude har gemensamt med en kristen ”häxmästare” som Temitope Balogun Joshua.

– Han är ingen häxmästare utan en andlig person. Alla troende vet att tron är större än allt. Människor känner att han helar dem, säger Yehuda Meshi-Zahav.

Massor av människor i Israel, som prövat alla läkare och all medicin, ber mig att förmedla kontakt till honom, säger han.

Fakta:

TB Joshua föddes i en fattig familj i Nigeria den 12 juni 1963 – efter att enligt egen utsago ha tillbringat 15 månader i sin mammas mage.

Efter en gudom­lig vision startade han sin kyrka, Synagogue Church of All Nations (SCOAN), med åtta medlemmar.

I dag kommer 15 000 till hans söndagspredikningar, tre miljoner ”gillar” hans Facebook-sida och 300 miljoner har sett honom på Youtube.

Han är en av Afrikas 50 mest inflytelserika personer, enligt tidningar som Africa Report och New African Magazine.