Ortodoxa kyrkan tiger om ryska korruptionen

I Ryssland har hundratals demonstranter gripits i veckan. Det är speciellt de unga som vänder sig mot den utbredda korruptionen.
Den mäktiga ortodoxa kyrkan har valt att inte delta i protesterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Ryssland har president Vladimir Putin länge kunnat styra landet utan att möta någon egentlig opposition. Sedan 2011 och 2012, då hundratusentals ryssar gick ut på gatorna i vrede mot valfusk, har det bara förekommit mindre protester.

Allt mer protester mot korruptionen

Men denna vår verkar något vara på väg att hända. I mars demonstrerade tusentals mot korruption i en mängd ryska städer, och samma sak skedde i måndags. I huvudstaden Moskva greps då flera hundra människor av kravallpolis.

Oppositionsledaren Alexei Navalny omhändertogs utanför hemmet och dömdes till en månads fängelse för att ha organiserat demonstrationer utan tillstånd. Navalny har som uttalat mål att utmana Putin i nästa års presidentval.

"Det som enar folket är vrede"
Är det ryska folket på väg att resa sig mot en auktoritär ledare och ersätta honom med en liberal demokrat? Nej, som så ofta i Ryssland är situationen komplex.

Per Arne Bodin, professor i rysk litteratur vid Stockholms universitet, pekar på att det som samlar demonstranterna är vreden mot korruptionen, något som alla ryssar lever under.

– Det är mer att man samlas runt en enda fråga, än att det skulle finnas ett fungerande program för Ryssland, säger han till Dagen.

Mäktiga kyrkan tiger

Den mäktiga ryska ortodoxa kyrkan säger sig i och för sig vara mot korruption, men samarbetar också med den politiska ledningen i Kreml. Kyrkan har inte uttalat något stöd för Alexei Navalny.

– Alexei Navalny har dock närmat sig olika nationalistiska grupper och demonstrerat med dem. Dessa grupper kan stå nära den ortodoxa kyrkan. Men det har inte lett till några närmanden mellan Alexei Navalny och den ortodoxa kyrkan, säger Per Arne Bodin.

Avslöjar korruption på Youtube

Alexei Navalny får inte komma till tals i de statskontrollerade medierna i Ryssland. Han och hans medarbetare använder sig dock mycket av sociala medier, hans Youtube-filmer som avslöjar korrupta politiker brukar ses av miljoner.

Alexei Navalny kan därför ge intryck av att vara en modern och liberal politiker som följs av unga ryssar.

Professor: Skeptisk till Navalnys kopplingar

Elena Namli, professor i teologisk etik vid Uppsala universitet, är dock mycket skeptisk till honom. Precis som Per Arne Bodin pekar hon på att han har kopplingar till rysk nationalism.

– Navalny visar på korruption, men bara för att man gör det behöver man inte vara demokrat. Han är en nationalist, säger hon.

Vanliga ryssar stöder Putin

Även om en del av demonstranterna ropar att Putin ska avgå så är stödet för presidenten fortfarande stort bland vanliga ryssar. Elena Namli menar att många oroar sig för vad som skulle ske om Putin försvann från makten.

– Det är ingen irrationell rädsla. I länder där staten och institutionerna är svaga så blir det inga trygga maktskiften. Det finns inte heller några oppositionspartier som kan ta över. Kommunistpartiet är inte någon modern vänster och nationalisterna kan ingen vettig människa rösta på, säger hon.

Kyrkan anklagas för att ta emot mutor

Den ortodoxa kyrkan har inte heller så stor trovärdighet vad det gäller arbete mot korruption. Kyrkans ledning har också beskyllts för ta emot mutor.

– Det har varit skandaler kring patriarken själv, säger hon.

Men det finns de som vill förändring. Hon har fört samtal med ryska teologer där man bland annat diskuterar hur ett samhälle utan korruption kan byggas.

– Det räcker inte med att säga att man inte vill ha korruption utan man måste också skapa fungerande institutioner, säger hon.

Fakta:

Alexei Navalny

Alexei Navalny är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption.

Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Navalny har växt fram som oppositionens karismatiska och inte minst yngre ansikte utåt. Källa: TT