Ovanlig påsk för kopter i Egypten – sörjer döda efter attentat

Egypten sörjer offren för attacken i helgen då 45 personer dödades. Många av landets kopter, som var måltavla för attacken, kommer inte att fira påsk som de brukar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Helgens attacker mot två koptiska kyrkor blev blodig. På måndagen utlystes undantagstillstånd i landet, som ska gälla i tre månader.

Islamiska staten, IS, har tagit på sig dådet och för landets kristna minoritetsbefolkning är sorgen stor även om det inte är första gången de drabbas.

Konsekvens efter attentaten

Attentaten, som inträffade på Palmsöndagen, får också konsekvenser för påskfirandet.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att kyrkor i staden Minya beslutat att inte fira påsken som brukligt. I stället blir det enbart liturgiska böner "utan några inslag av fest och högtid".

Påsken är en stor högtid

Normalt sett är påsken en stor högtid för de kristna kopterna i Egypten, precis som för de flesta kristna runt om i världen.

På påskafton hålls traditionsenliga gudstjänster i kyrkorna runt om i landet. Och på påskdagen samlas familjerna i hemmen då de äter tillsammans och firar att Jesus har uppstått.

Provinsen Minya har den högsta andelen koptiska kristna i Egypten. Cirka tio procent av befolkningen är kristen och där är kopterna den största gruppen.