Över 100 kristna irakier gripna i USA - ska utvisas

Vid ett antal räder i olika delar av Detroitområdet har över hundra irakiska medborgare gripits. Nu väntar utvisning och deportation till ett land där kristna, enligt USA:s egen kongress, samtidigt utsätts för folkmord.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I söndags slog amerikanska migrationsmyndigheten Immigration and Customs Enforcement, ICE, till på flera platser i Detroitområdet där man gripit irakiska medborgare som ska utvisas och deporteras till Irak.

Flest kristna kaldéer

Bland de gripna finns några som är muslimer men de allra flesta är kristna kaldéer. Gemensamt för alla gripna är att de någon gång dömts för brott i USA. Enligt uppgifter i amerikanska nyhetsmedier ska över hundra kristna irakier ha gripits vid söndagens räder. Tillslagen inleddes vid sjutiden på söndagsmorgonen då många var hemma med sina familjer och kom som en chock för de inblandade som fick se sina anhöriga föras iväg i bussar till ICE:s kontor i Detroit.

– Jag kan inte beskriva med ord vad jag såg i dag. I dag skäms jag över att vara amerikan, säger Nathan Kalasho, aktivist och grundare av skolan Keys Grace Academy, till The Detroit News.

Skolan, som utbildar hundratals flyktingbarn, öppnade under söndagskvällen och natten för anhöriga till de bortförda irakierna och erbjöd juridiskt stöd och representation.

Migrationsjuristen Eman Jajonie-Daman, som företräder 25 av de bortförda irakierna, berättar för CBS Detroit att de sedan förts vidare till ett fängelse i Youngstown, Ohio, i väntan på slutgiltig utvisning.

Han menar att gripandena tycks vara riktade mot just irakiska kaldéer och andra kristna i Detroit-området, i Michigan.

Sänds in i döden?

Nu befarar många att de kristna som gripits sänds in i döden om de faktiskt skickas tillbaka till Irak – ett land där den kristna minoriteten lever under ständig förföljelse. Många i den kaldeiska befolkningen som röstat på Trump uttrycker nu sin besvikelse mot presidenten.

– Jag röstade på Trump i tron att han skyddade etniska minoriteter. Nu exploderar det mitt framför ansiktet, säger Shantal Hanna, till CNN.

Hon är en av många anhöriga som tog sig till myndigheten ICE kontor i Detroit för att protestera mot gripanden.

Martin Manna, ordförande för Chaldean Community Foundation i Detroitförorten Sterling Heights, tycker att räderna mot kristna går på tvärs emot hur USA uttryckt sig senaste tiden.

– Det ironiska med detta är att kongressen så sent som förra veckan slog fast att folkmord har begåtts mot kristna och andra minoriteter i Irak, och nu ser vi en regering som skickar tillbaka dem till ett land som förföljt denna befolkning, säger han till CBS Detroit.

”Förföljelsen tar aldrig slut”

Fler gripanden är att vänta tror Manna, som säger sig ha talat med källor i Washington.

I ett pressmeddelande säger ICE, som lyder under inrikessäkerhetsdepartementet, att deportationerna är resultatet av förhandlingar mellan USA och Irak där Irak accepterat att ta emot irakiska medborgare som begått brott.

I mars nådde de båda länderna en överenskommelse där USA häver sitt inreseförbud gentemot Irak i utbyte mot att landet går med på att ta emot utvisade irakier från USA.

Svenske skribenten och aktivisten Nuri Kino skriver i en krönika i Huffington post att många kristna irakier i USA nu är oroliga över att liknande räder ska drabba deras egna städer. Bland annat delar Kino ett inlägg från en Facebookvän från Chicago som uppmanar alla kristna irakier utan dokumentation att kontakta en migrationsjurist omedelbart:

– Kriminellt förflutet eller ej, i lagens ögon är du illegal och omfattas av amerikansk lag.

Själv uttrycker Kino en stor sorg och ilska över förföljelsen av kristna i Mellanöstern.

– Det tar aldrig slut, förföljelsen av folket vars etnicitet jag föddes till, det tar aldrig slut.

Fakta:

Fakta: Avtal mellan USA och Irak

Januari: En av Donald Trumps första åtgärder som president var att skriva under ett inreseförbud mot de sju länderna Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan, Iran och Libyen.

Mars: Trump upphävde inreseförbudet för Irak efter förhandlingar där irakier i USA utan dokumentation ska kunna utvisas.

April: De första utvisningarna började genomföras.