Pastor arbetar hårt i fängelset

Den fängslade kanadensiske pastorn Hyeon Soo Lim arbetar hårt i nordkoreanskt fängelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I en intervju med CNN berättar Hyeon Soo Lim om det hårda livet i arbetslägret. Åtta timmar om dagen sex dagar i veckan gräver han och de andra fångarna hål i marken.

- Innan jag blev pastor arbetade jag med mina händer, men det är många år sedan så i början var det ovant. Men nu har jag vant mig vid att arbeta så, säger han i intervjun.

Hyeon Soo Lim dömdes i februari förra året till livstids straffarbete av den totalitära regimen. Anklagad för att underminera landets styre med sin religiösa aktivitet, som Dagen tidigare skrivit.

Mer detaljerade än så var inte anklagelsepunkterna. Själv har han sagt att den verkliga orsaken till att nu sitter frihetsberövad är att han öppet ifrågasatt Nordkoreas ledarmodell.

De tre senaste ledarna har hämtats ur samma modell. Sedan 2011 heter denne Kim Jong-un som efterträdde sin pappa Kim Jong-il.

Vid intervjun, som genomfördes på ett hotell i huvudstaden Pongyang, uppges att Hyeon Soo Lim var kortklippt och bar en grå fängelseuniform med nummer 036.

Han får tre mål mat om dagen och regelbunden läkarvård. Enligt uppgifter från hans församling har han "allvarliga hälsoproblem och högt blodtryck".

Däremot har hans förfrågningar om en bibel inte uppfyllts än.