Pastor Magnus Jonegård går in som konsult i Knutbyförsamlingen

Magnus Jonegård, tidigare föreståndare i flera olika pingstförsamlingar, är sedan i går anställd av Filadelfiaförsamlingen i Knutby som församlingskonsult.
– Jag ska arbeta med teologiska och kulturella förändringar samt framtidsfrågor, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I slutet av mars berättade Dagen att Knutbys enda kvarvarande pastor, Peter Gembäck, hade sagt upp sig och att han skulle göra sin sista arbetsdag den 30 april. Nu står det klart att församlingen kallar Magnus Jonegård – samt till viss del Sune Nordin, föreståndare för EFK-församlingen Korskyrkan i Uppsala, som kommer att fungera som ett bollplank till Jonegård.

– Fyra ögon ser mer än två, kommenterar Magnus Jonegård, som också poängterar att det finns klara fördelar med att medlemmarna i Filadelfiaförsamlingen i Knutby får en naturlig koppling till en etablerad församling i närområdet.

– Både jag och Sune är numera även adjungerade i styrelsen i Knutby, berättar han.

Innan Magnus Jonegård utbildade sig till pastor arbetade han under många år som managementkonsult. Mellan 2004 och 2017 var han föreståndare för olika pingstförsamlingar.

– Parallellt med detta har jag de senaste tio åren även haft en konsultroll inom pingströrelsen, säger han.

Den första kontakten med Peter Gembäck hade Magnus Jonegård i november förra året. I december träffade han Knutbyförsamlingen och redan i vår har han hjälpt församlingen på konsultbasis. Men från och med i går, och året ut, är han anställd på 75 procent.

– För mig är det också viktigt att poängtera att det här är en överenskommelse mellan mig och församlingen – pingströrelsen centralt är inte involverad.

Vad exakt ska du göra i Knutby under resten av året?

– Jag ska fungera som rådgivare och jag ska genomföra förändringar i församlingen.

Vilken typ av förändringar?

– Det är inte någon hemlighet att församlingen har präglats av ett auktoritativt ledarskap. Jag kommer bland annat att predika och undervisa om ett mer tjänande ledarskap. Det är en del av förändringen.

– Det finns en del teologiska frågor som också behöver rätas ut.

Ända sedan de tragiska händelserna 2004 har Filadelfiaförsamlingen i Knutby haft ett skamfilat rykte. Varför valde du att ta det här uppdraget?

– Hela livet har jag dragits till problemområden och det är likadant här. Men båda jag och Sune har sagt att vårt fokus inte primärt ligger på församlingen som organisation. I stället är det människorna i församlingen som vi vill hjälpa. Det finns så många som är sargade. Vi får se på sikt vad som händer med församlingen, Gud får leda framåt.

Magnus Jonegård berättar att han redan i ett tidigt skede kände att han ville samarbeta med någon annan extern person.

– Jag bad och en morgon hade jag bara Sunes namn framför mig. Vi kände knappt varandra, men jag kontaktade honom och när det visade sig att Sune också har arbetat med att stötta olika församlingar, fast inom EFK, kändes det som en ännu bättre lösning.

Och det är inte bara Magnus Jonegård som är nöjd. Även församlingsledningen i Knutby ser fram emot att få hjälp.

– Vi är väldigt glad och tacksamma över att Magnus och Sune har lovat att stötta vår verksamhet, säger styrelsemedlemmen Henrik Grimborg, till Dagen.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar