Pastor oroad efter nya upploppet i Rinkeby

EFK-pastorn Markus Sand är orolig över utvecklingen i Rinkeby efter senaste tidens dödsskjutningar och attacker mot polisen i Stockholmsförorten.
– De kriminella gängen skapar otrygghet, säger Markus Sand till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På måndagskvällen sköt polisen verkanseld för att freda sig i Rinkeby. Flera bilar sattes i brand, butiker plundrades och sten kastades mot polisen. Upp emot ett 50-tal personer uppges ha samlats i det polisen betecknar som våldsamt upplopp, enligt Dagens Nyheter. Oroligheterna startade i samband med ett polisingripande då en man frihetsberövades.

Markus Sand har varit pastor i Rinkeby Internationella församling fram till i höstas, och är fortfarande medlem. Han bor i grannförorten Tensta, och har sin dotter på församlingens förskola i Rinkeby.

"Verkar ha varit kriminella gäng"

Nu konstaterar han att det återigen verkar ha varit ungdomsgäng i gång med kriminella kopplingar, och som starkt avskyr polisen.

– Jag känner mig oroad över utvecklingen. Rinkeby hör till ett av de 15 områden i landet som polisen har pekat ut som särskilt utsatta, säger han.

"Medlemmarna lever med otryggheten"

I församlingen möter Markus Sand olika reaktioner på våldet och upploppen från de kriminella gängen

– De medlemmar som bor i Rinkeby lever med otryggheten. En del av dem vill flytta, men med bostadsbristen i Stockholm är det inte så enkelt. Andra, som inte bor i Rinkeby, kan i frågsätta om församlingen verkligen ska vara kvar här med tanke på allt elände.

– Samtidigt finns naturligtvis många som har en stark kärlek till platsen och känner sig kallade att finnas här som kristna, för att be och vara en positiv kraft, säger Markus Sand.

Få kristna i Rinkeby

Svenska kyrkan har en viss närvaro, men Rinkeby Internationella församling är den enda stadigvarande gudstjänstfirande gemenskapen över lång tid, enligt Sand.

Vad kan ni som församling göra i den här situationen?

– Vi ber för vårt område och tänker att bönen är en stor kraft. Sedan driver vi en förskola med gott rykte, och har god dialog med polisen. Vi hoppas kunna vara en positiv kraft bara genom att finnas här. Men naturligtvis önskar jag att vi skulle kunna göra en ännu större social insats i Rinkeby än vad vi har gjort.

Ska byggas polishus i Rinkeby

Enligt planerna ska det byggas ett polishus med plats för 250 poliser, som ska vara klart sommaren 2019. Markus Sand är glad för det.

– Jag tror att en polisiär närvaro i Rinkeby är viktig, och att det ska kunna bidra till en lugnare och tryggare miljö. Det är viktigt med poliser som har lokal kännedom, säger han.