Pastor: Rasism bakom nerbränd kyrka

Strax efter beslutet att det inte blir något åtal mot polisen som sköt Michael Brown till döds i Ferguson brändes kyrkan som hans familj tillhör ned. Pastorn anklagar vita rasister för dådet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Runtom i USA har protester och upplopp spridit sig sedan det blev klart att Darren Wilson, den vita polismannen som sköt den obeväpnade afroamerikanen Michael Brown, inte kommer att åtalas. Det här är en andra våg av protester som blossar upp, den första var strax efter att dödsskjutningen blev känd.

Många ser det här som en nationell protest mot hur polisen agerar rasistiskt och använder övervåld mot färgade amerikaner, att frågan är större än Michael Browns död.

Men ilskan är föga förvånande störst i Ferguson, förorten till St Louis, där dödsskjutningarna ägde rum. Demonstranter har tänt eld på bilar och flera hus har också vandaliserats, ett fåtal hus har också satts i brand.

Ett av dem är Flood Christian Church, kyrkan dit den skjutne Michael Browns familj brukade besöka. På bilder därifrån går det att se en utbränd lokal och fönsterrutor som krossats, troligtvis för att kunna sätta eld på byggnaden. Branden sticker ut i sammanhanget, eftersom det är den enda lokal i det området som förstörts.

-Det känns som ett av mina barn har dött. Jag har satsat blod, svett och tårar in den här kyrkan, och har byggt upp den från ingenting. Att se den förstördes på några få minuter är verkligen hjärtskärande, säger pastorn Carlton Lee, själv afroamerikan, till NSBC.

Han påstår också att det här är ett dåd som utförts av vita rasister. Inte av den stora protestmassan, som protesterar mot rasdiskriminering i kölvattnet av polisens dödsskjutning.

Flera pastorer har gett sig in i debatten efter dödsskjutningarna, där vissa ställer sig på de arga demonstranternas sida och vill påvisa den orättvisa som råder i landet, där poliser pekas ut som rasister. Andra är mindre kritiska, och det finns de som försvarar polisens agerande och hänvisar till lag och ordning.

Så finns de dem som hellre tar på sig medlarrollen, som pastor James MacDonald från Harvest Bible Chapel i Chicago.

-Ingen av oss vet exakt vad som hände vid skjutningarna i Ferguson, och jag tycker det är synd att många kristna inte verkar bry sig om det, kommenterar han i ett inlägg, återberättat av Christian Post.

-Istället verkar det som om vi helt onyanserat och utan djupare analyser sällar oss på ena eller andra sidan.