Pastor Torsten Åhman har avlidit

Riksevangelist och pastor Torsten Åhman har gått ur tiden. Efter en längre tids sjukdom som blev mer akut under våren och sommaren har Torsten Åhman under lördagsförmiddagen somnat in.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Torsten Åhman föddes 1944 i Vadstena. Under lång tid var han riksevangelist inom Svenska missionsförbundet, numera Equmeniakyrkan. Han har rest runt i många församlingar i Sverige och predikat evangeliet. Han var även författare och har skrivit flera böcker och åtskilliga kolumner och krönikor. Känd och uppskattad av många lämnar nu Torsten Åhman ett stort tomrum efter sig, menar Lasse Svensson, kyrkoledare för Equmeniakyrkan.

Lasse Svensson– Torsten har betytt mycket för enskilda, men också för vår rörelse. Han hade en enorm kommunikationsförmåga att på ett enkelt och lättsamt sätt presentera evangelium. Både i det han skrev och sa men också genom sitt eget liv. Det är ett tungt besked vi mottagit här på morgonen. Han har nu fått flytta hem till Herren, säger Lasse Svensson.

Torsten Åhman beskrivs som en vass, men klok, skribent. I sina texter återkom han ofta till att den kristna tron ska leda till frihet för människan. Han var också lätt att samtala med och har fått betyda mycket för enskilda individer. Han var även mycket engagerad i sin samtid och ledde under många år partiledarutfrågningarna i Vårgårda.

Daniel Röjås, föreståndare i Equmeniakyrkan i Boxholm och i Mjölby pingst, beskriver Torsten Åhman som en nära vän och stor förebild. En förkunnare ända ut i fingerspetsarna

18423– Han var äkta och ärlig. Han hade enorm respekt för Bibeln men också för lyssnarens integritet. Han lyckades, med ett levande bildspråk, göra tron relevant och förståelig. Han var en av de stora folktalarna som lämnar efter sig ett stort arv, säger Daniel Röjås.

I tidningen Dagen har Torsten Åhman under många år varit en av de skribenter som skrivit teologiska krönikor inför helgens bibeltexter i kyrkoåret.

Läs alla Torsten Åhmans krönikor här.

Kollegan och riksevangelisten Liselotte J Andersson, sörjer också en uppskattad kollega.

– Jag visste att han var sjuk och att det mänskligt sett inte fanns så mycket att göra. Jag känner en naturlig sorg att han nu är borta, säger Liselotte J Anderson och beskriver en mångfacetterad personlighet:

Liselotte J Andersson, profilbild– Å ena sida var han allas person och å andra sidan hade han en stark integritet. Han betydde mycket inte enbart i det egna samfundet utan i hela kristenheten. Inte minst i västsverige där han bodde under många år.

Torsten Åhman hade många verktyg i sin verktygslåda, men vissa var mer framträdande än andra:

– Man delar ibland in evangelister i tre kategorier – karismatiska, själavårdande och apologetiska – och då skulle jag säga att Torsten tillhörde den sistnämnda. Han trädde ofta upp till trons försvar, säger Liselotte J Anderson.

– Det är med stor sorg jag nås av nyheten att Torsten Åhman lämnat oss. Vi hade mejlkontakt senast i måndags förra veckan och skulle ha hörts av senare samma vecka, men då hade hans tillstånd försämrats, säger Daniel Wistrand, featureredaktör på Dagen.

Daniel Wistrand– Som fredagskrönikör i Dagen var Torsten lysande. Som person var han varm och intresserad. Jag minns att han sa vid något tillfälle att han var avundsjuk på mig som fick vara ung i den här spännande tiden. Det var på något sätt kännetecknande för honom – livsglädjen och nyfikenheten på tron och livet, fortsätter Daniel Wistrand.

Torsten Åhman blev 73 år och sörjs närmast av hustrun Elisabeth och sonen David med familj.

 

Linnea Jimenez
Thomas Manfredh


Torstens sista krönika i Dagen: Apostlarna hade olika gåvor – och det har vi också