Pauls Cowleys forna plågoande räddade hans liv

Hönö. Prästen Paul Cowley startade Alphakurser i fängelser, något som spritts över världen.
Men själv hade han inte blivit kristen om han inte mött en sadist under militärtjänsten.
Under Hönökonferensen vittnade Paul Cowley och hans forna plågoande Eric Martin om hur liv kan förvandlas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De två sitter och dricker kaffe i solen i en prunkande trädgård på Hönö. Paul Cowley och Eric Martin brukar ofta resa tillsammans, de forna fienderna som nu är nära vänner sedan 25 år tillbaka.

Allra helst pratar de om Alpha­kurserna, något som de båda brinner för.

– Alla kyrkor borde köra Alpha­kurser, det är så enkelt och ger så mycket, säger Eric Martin, nästan som om han ger order.

De har båda många års erfarenhet av militärtjänst i den brittiska armén. I slutet av 1980-talet var Eric instruktör på en avdelning som utbildade soldater.

Hård uttagning

När Paul ville avancera till ett infanteriregemente möttes de första gången under den hårda uttagningen.

– Jag hatade honom för han var hemsk. Han var aggressiv och hade kort stubin. Han var helt enkelt en person som försökte göra ditt liv så svårt som möjligt, berättar Paul.

Paul lyckades med att bli antagen till infanteriregementet, och försökte glömma mötet med Eric. Men fyra år senare, när han hade lämnat militären, fick han ett vykort med en bild på en fåraherde som vallade sina djur. När han vände på kortet stod det: Jesus älskar dig. Vi måste ses! Vykortet­ var från Eric.

– Jag ska inte ens säga vad min första tanke var, men jag kunde inte förstå hur den galningen kunde bli kristen. Jag hade sett honom som en psykopat i uniform, säger han.

Paul mådde inte bra, och trots ett inre motstånd valde han till slut att möta Eric. I tre dagar talade Eric om Jesus och om Bibeln.

– När han talade om bibelställen så påverkade det mig. Jag var förtvivlad och orden gick rakt in i hjärtat. Han räddade faktiskt mitt liv, säger Paul.

Strulig uppväxt

I ett tidigt skede gick han sedan en Alphakurs, vilket betydde mycket för honom. Han fick idén att fler skulle kunna ha nytta av den.

– Jag hade en strulig uppväxt. Mina föräldrar var alkoholister och själv hamnade jag i fängelse.

Han drömde om att nå dem som, liksom honom själv, hade haft ett tufft liv.

Effekt på samhället

År 1997 anställdes han av kyrkan Holy Trinity Brompton (HTB), där Alphakursen föddes, för att försöka sprida kursen till interner i fängelser.

– Det har blivit den största fängelsemissionen i världen. 50  000 har gått den bara i Storbritannien.

Många har fått sina liv förändrade, äktenskap har blivit helade, familjer har blivit återförenade och människor har slutat med sin kriminalitet. Det har stor effekt på samhället, säger Paul.

Han insåg dock att det inte räckte med Alphakursen, de som har avtjänat ett fängelsestraff måste också få praktisk hjälp för att kunna börja ett nytt liv. Det sociala arbetet, där människor får stöd att till exempel lämna missbruk bakom sig, är nu en viktig del av kyrkans verksamhet.

– Jag har sett hur tron är en otrolig kraft som kan förändra människors liv, säger han.

I dag är Paul församlingspräst i London, men arbetar också med att inspirera andra kyrkor att engagera sig socialt.

– Som präst vet jag att det är mycket att göra i en kyrka, det är vigslar, dop och underhåll av fastigheter som upptar din tid. Men du måste ändå se till att skapa utrymme för att arbeta socialt. Det sociala engagemanget är inte något som Jesus bara frågar om vi kan göra, det är ett av hans bud.