Påven: Aborter får förlåtas

Den katolska kyrkans överhuvud påven Franciskus ger alla präster rätten att förlåta kvinnor som har gjort abort. Men det måste ske under nästa år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den katolska kyrkans överhuvud påven Franciskus ger alla präster särskild rätt att förlåta kvinnor som har gjort abort. Normalt kan den bara förlåtas av särskilt högt uppsatta präster, enligt Vatikanens talesman.

Kvinnor som söker syndernas förlåtelse under den romersk-katolska kyrkans speciella heliga år, som inleds den 8 december, kan då enklare får förlåtelsen, rapporterar Reuters.

Beslutet är ett ytterligare steg i påvens strävan att skapa en öppnare och mer tillåtande kyrka, anser Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige.

"Allvarlig synd"
– Det visar ju att han verkligen vill möta dem som kan befinna sig i en svår konflikt och som kämpar med sitt förflutna och sitt samvete. Jubelår kallas det helt enkelt för att förlåtelse är något att jubla åt, säger biskopen till TT.

Abort är en allvarlig synd, anser Arborelius.

– Ja, eftersom det är att utsläcka mänskligt liv, säger han.

I ett brev som Vatikanen nu offentliggjort beskriver Franciskus den "existentiella och moraliska prövning" som kvinnor som avbryter sina graviditeter drabbas av.

Han säger sig ha "mött så många kvinnor som bär ett ärr i sitt hjärta efter detta plågsamma beslut".

Betona förlåtelse
Enligt kyrkans lära är abort en så grov synd att den leder till exkommunikation – ett förbud att motta bland annat nattvarden. Men under ett heligt år, eller jubelår, betonar kyrkan förlåtelse än mer, när det verkligen behövs, enligt biskopen.

Förra jubelåret ägde rum år 2000. Det proklameras av påven.

– I Sverige har alla de katolska prästerna möjlighet att ge den här förlåtelsen. Den som biktar sig och ångrar sig får förlåtelsen, säger biskop Anders Arborelius.
 

Statsministeromröstning