Påven häver bannlysning av kontroversiella biskopar

Fyra biskopar i det kontroversiella katolska prästbrödraskapet S: t Pius X (SSPX) välkomnas nu in i Katolska kyrkans gemenskap. En av dem, Richard Williamson, har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som att han förnekar Förintelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det väckte stor uppståndelse i Sverige när SVT:s Uppdrag granskning tidigare i veckan avslöjade att ledande personer inom brödraskapet hyser rasistiska och antisemitiska åsikter.

"Jag har inspirerats av den helige Ande att ta detta steg, och det är min förhoppning att vi snart ska nå full gemenskap", skriver påven i sitt dekret enligt ett pressmeddelande från Stockholms katolska stift.
SSPX bildades 1969 av den franske ärkebiskopen Marcel Lefebvre. Han var kritisk till att katolska kyrkan förändrades i modernare riktning. Brödraskapet ställdes i slutet av 1980-talet utanför katolska kyrkan med hänvisning till en olaglig biskopsvigning.
Anders Arborelius, katolsk biskop i Stockholm, välkomnar beskedet: "Framför allt välkomnar jag att det innebär att de tydligt och klart har tagit avstånd från rasistiska och antisemitiska uttalanden som gjorts av personer i deras krets", skriver han.