Påven lämnar ämbetet

Påven Benedikt XVI planerar att lämna sitt ämbete inom kort, uppger italienska nyhetsbyrån ANSA. I ett uttalande i samband med en helgonförklaring sa påven att han avgår den 28 februari.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En talesperson för Vatikanen bekräftar påvens kommande avgång, uppger AFP. Påven blir därmed den förste påve att avgå på många hundra år.

På Vatikanradion går det att lyssna till påvens deklaration i sin helhet.

– Herre Gud! Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, kommenterar författaren och påveexperten Göran Hägg till TT.

– Den siste påve som avgick var Gregorius XII och även om räknar påvar före honom är det extremt ovanligt, det kanske har hänt en handfull gånger i historien.

I ett uttalande uppger påven att bristande ork med koppling till hans höga ålder är orsakerna till att avgången, rapporterar Reuters.

Påven säger att han är "fullt medveten om allvaret" i sitt agerande. Enligt Vatikanen kommer posten att vara ledig tills en ny påve har utsetts.

Benedikts tillkännagivande, på latin, togs emot med tystnad och förvåning av de församlade kardinalerna, enligt nyhetsbyrån Ansa.

– Påven har uppgett att han kommer att avgå från sitt ämbete klockan åtta på kvällen den 28 februari, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi enligt AFP.

En talesman för Vatikanen säger att påven "överraskade oss", rapporterar Reuters. Det indikerar att inte heller de allra närmaste medarbetarna visste om den stundande avgången.

– Som en blixt från en klar himmel, kommenterar kardinal Angelo Sodano, dekan för kardinalkollegiet, påvens tillkännagivande enligt den italienska dagstidningen Corriere della Sera.

Anders Arborelius, katolsk biskop i Sverige, sa på en presskonferens i dag att han blev förvånad över nyheten och först trodde att det var ett aprilskämt. Arboreilus sa också at han har förståelse för påvens beslut med hänsyn till dennes ålder.

Påven själv säger att han avgår av egen fri vilja. Den 85-årige påven säger sig ha tagit beslutet "för kyrkans bästa". Påven säger enligt tidningen La Repubblica att han har begärt att en så kallad konklav ska sammankallas för att välja en ny påve.

– Efter att upprepade gånger ha öppnat mitt samvete inför Gud, har jag kommit till klarhet om att mina krafter, på grund av hög ålder, inte längre är tillräckliga för att utöva Petrusämbetet, säger den 85-årige påven.

Han sa vidare om att det krävs styrka i både kropp och själ för utöva Petrusämbetet (enligt katolsk tradition är påven en efterträdare till aposteln Petrus) och förkunna evangeliet – en styrka som de senaste månaderna försvagats för honom i en sådan utsträckning att han nu måste erkänna sin oförmåga att fullfölja det uppdrag som anförtrotts honom, rapporterar AFP.

Anders Wejryd, ärkebiskop i Svenska kyrkan, fick nyheten om påvens förestående avgång när han lämnade en paneldiskussion med bland andra den katolske biskopen Anders Arborelius i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm. Han är därför osäker på om Arborelius ännu är informerad.

– Det var oväntat, för påvar brukar ju inte avgå. Men han är en gammal man och måste få prioritera vad han vill göra. Om det ligger något annat bakom avgången har jag ingen aning om, säger Anders Wejryd.

Wejryd träffade påven Benedikt XVI för sex år sedan, då de båda var nya på sina respektive poster.

– En konservativ, lärd professor som fick uppdraget och lojalt gick in i det. Men det är ett mycket svårt uppdrag med en kyrka som har så många förväntningar på sig och utvecklas på olika sätt i olika delar av världen, säger Wejryd.

En talesman för Vatikanen säger enligt Reuters att en ny påve kommer att utses "före påsk" det vill säga före månaden mars utgång.

Talesmannen säger vidare att påven inte kommer att delta i valförfarandet i den så kallade konklaven.

Efter avgången den 28 februari kommer påven att bege sig till sitt sommarresidens. Därefter kommer han få ett residens inom Vatikanen.

Talesmannen säger också att påven inte tror att hans avgång ska utlösa någon "schism" inom den katolska kyrkan.

Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet, tror att det kan ligga taktik bakom beskedet om att påven ska abdikera.

– Benedikt XVI är väldigt konservativ. Och i stället för att hans åsikter ska kunna kritiseras med hänvisning till hans ålder är det bättre om en yngre påve säger de sakerna, tror Hedin.

De kardinaler som ska rösta om vem som blir ny påve är valda av tidigare påvar.

– Det är ju en garanti för att det ska bli samma åsiktssuccession, säger Christer Hedin.

Vem som kan tänkas bli ny påve är svårt att sia om.

– Det kommer att bli en kamp mellan kontinenter. Både Afrika och Latinamerika vill ju ha en påve, säger Hedin.

Benedikt XVI är den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Det skedde i april 2005. Han är känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser. Han har bland annat sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids. Han har anklagats för att som kardinal ha "mörkat" fall där präster begått övergrepp på barn.

 

Fakta:

  • Fakta: Påve Benedikt XVI
  • Född Joseph Ratzinger i Marktl am Inn i Bayern i Tyskland 1927. Föräldrarna hette Joseph och Maria. Fadern var polischef.
  • Gick som 14-åring 1941 med i Hitlerjugend, som de flesta andra tyska ungdomar då. 1944 skickades hans klass till Österrikes gräns mot Ungern för att gräva stridsvagnshinder. Strax innan nazisterna kapitulerade 1945 deserterade Ratzinger.
  • Efter kriget började Joseph och brodern Georg vid samma prästseminarium och prästvigdes 1951.
  • 1977 blev Ratzinger ärkebiskop i München. Fyra månader senare utsågs han även till kardinal av dåvarande påven Paulus VI.
  • I april 2005, efter Johannes Paulus II:s död, valdes han till påve under namnet Benedikt XVI.
Böneutrop
Kyrka och politik