Påven stängde porten efter jubelår

Påve Franciskus har återigen stängt Den heliga porten i Peterskyrkan för att markera slutet av katolska kyrkans extra jubileumsår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Samtidigt klagar månglarna över ett uteblivet uppsving under året – både i templen och på hotell och restauranger.

– Vi hörde att omkring 20 miljoner pilgrimer skulle komma till Rom. Var gömde de sig?

Det undrar en missnöjd Antonio Calicchia, som äger en restaurang några hundra meter från Petersplatsen i Vatikanstaten, till nyhetsbyrån AFP.

Den heliga porten i Peterskyrkan har stått öppen i ett år för att markera det nästan unika extra jubileumsåret – på temat barmhärtighet. Under en högtidlig ceremoni stannade den 79-årige påve Franciskus för att be med handen kring korset runt halsen, innan han långsamt tog de tre trappstegen upp för att stänga den bronsfärgade porten som inramats i vita och gula blommor och gröna växter.

Inget uppsving

Under året har påven ägnat sig åt samhällets utsatta. Han har umgåtts med flyktingar en fredag i varje månad eller sjuka, åldringar, utsatta barn och offer för människohandel för sexuella ändamål.

Det var bara tredje gången ett extra jubileumsår hölls sedan traditionen inleddes för 700 år sedan.

Men Roms hackande ekonomi har inte fått något uppsving. Antalet besökare – pilgrimer och turister – är det samma som förra året, cirka 14 miljoner, enligt stadens hotell- och restaurangfederation.

"Det är spökjubileet"

Tidningen Il Fatto Quotidiano har en artikel med rubriken "Tomma kyrkor och en stad i stillastående, det är spökjubileet", och besöksnäringen muttrar bittert.

– Det är som att det inte har varit ett jubileum. Jag tror inte att någon insåg att det varit ett, säger Giuseppe Roscioli, federationens ledare, till tidningen.

Många kommentatorer tror att farhågor för terrorattacker, i ljuset av dåden i Paris, har hållit besökare från Rom och Vatikanstaten.