Påven valde kontroversiell ärkebiskop till ny domare

Påve Franciskus val av ny domare till den mäktiga troskongregationen ifrågasätts efter avslöjandet om att ärkebiskop Ladaria Ferrer har tystat ned pedofilbrott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Avslöjandena gällande ärkebiskop Ferrer kom i den italienska tidningen La Repubblica. Det handlar om ett ärende som troskongregationen handlade år 2012. En italiensk präst som begått pedofilbrott blev då av med sin prästtitel. Men Ladaria Ferrer fick igenom att orsaken till avkragandet inte skulle framgå, " för att undvika skandal", skrev Ferrer enligt La Repubblica.

Enligt en överenskommelse mellan Italien och Vatikanstaten från 1929 finns ingen skyldighet för kyrkan att rapportera anklagelser om övergrepp till staten. Men det finns ett undantag: om prästen skulle bli en fara för sin omgivning bör anklagelserna bli rapporterade, skriver The Times.

Tidningen Repubblica visar att den aktuelle prästen faktiskt blev en fara för sin omgivning. Han tog jobb som fotbollstränare i Apulien, och dömdes år 2015 till fängelsestraff på åtta år för övergrepp på en 11-årig pojke samt för produktion och distribution av bilder på övergrepp på barn. Han anklagas också för övergrepp på 11 andra barn.

Det finns dock än så länge inga bevis för att ärkebiskop Ferrer kände till vad som hände efter att prästen blivit av med sin prästtitel. Vatikanens talesperson Greg Burke har inte velat kommentera fallet, skriver The Times.

Statsministeromröstning