Påven vill förbättra relationer med Egyptens muslimer

JERUSALEM. Påven reser till Kairo i april. Dels för att visa solidaritet med Egyptens utsatta kopter, dels för att reparera de dåliga förbindelserna med landets muslimska etablissemang.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Påve Franciskus gör nästa månad det andra påvliga besöket någonsin i Egypten. Först ut var, som på så många andra områden, Johannes Paulus II med sin historiska visit 2000.

Egyptens kristna, kopterna, ser påvens besök som ett välkommet stöd i sin svåra situation. Den senaste tiden attackerar islamistiska grupper kopter i Sinai, främst i staden El-Arish. Sju kristna har dödats där sedan i december, tiotals familjer har flytt från området.

I början av december dödade en självmordsbombare från Islamiska staten (IS) 29 människor i en koptisk kyrka i Kairo.

Bröt kontakter

Ett lika viktigt syfte för Franciskus är att förbättra relationerna med Al-Azhar, säte för Egyptens högsta religiösa muslimska ledning, som bröt kontakterna med den förre påven på grund av vad man såg som hans ”antimuslimska” uttalanden.

– Egypten välkomnar påve Franciskus och ser fram mot det här viktiga besöket. Det både främjar fred, tolerans och dialog mellan religioner och förkastar avskyvärda terrorist- och extremistdåd, säger den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi.

Kontakterna mellan Vatikanen och Al-Azhar, moské och universitetscenter i Kairo, nådde fryspunkten 2011. Påve Benedictus fördömde då en blodig attack vid en kyrka i Alexandria som dödade 23 människor och talade om ”en våldsstrategi som har kristna som mål”.

Al-Azhar, som anklagade honom för att också i tidigare uttalanden ha kopplat ihop islam och våld, bröt kontakten med Vatikanen.

Möttes i Vatikanen

Efter Franciskus tillträde 2013 har relationerna mellan de båda religionernas maktcentra gradvis förbättrats. De har återupptagit sin interreligiösa dialog och förra året möttes påven och Al-Azhars överimam, schejk Ahmed al-Tayeb, i Vatikanen.

Alla bedömare är inte imponerade av de officiella mötena. Den ledande koptiske publicisten Gamal Assaad säger till Al-Monitor, en nyhetssajt för Mellanösternfrågor:

– Dialog är nödvändig, men inte tillräcklig. Vi vill inte bara ha möten mellan präster och islamiska lärde. Sådana möten bör vända sig till folk på gatan för att rycka upp extremismen med rötterna. För detta krävs praktiska åtgärder, inte bara möten.

Kopter

Nära tio procent av Egyptens 90 miljoner invånare är kopter.

Sunnimuslimer utgör en stor majoritet i landet.

Kristna utsätts för blodiga attacker av islamister.

I december dödade IS 29 kopter i en kyrka i Kairo.

Den bombade kyrkan ligger intill den koptiska katedralen, säte för den koptiske påven Tawadros II som påve Franciskus ska besöka i april.

Så många kopter dödades av IS i december i en kyrkattack.

Lilla Erstagården