Påvens bön om förlåtelse blev en världsnyhet

Kommer till Lund med ett budskap om förlåtelse och försoning, vilket fått stor uppmärksamhet. Men främst utanför Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Påven kommer. I Sverige verkar den nyheten i sig tillräckligt stor. Men när omvärlden skriver om påvens inplanerade Sverigebesök, då han kommer till Lund den 31 oktober, handlar det även om budskapet han tar med sig. Påve Franciskus har på ett påtagligt sätt bett om förlåtelse för vad den Katolska kyrkan gjort mot andra kristna, vilket lyfts fram i medier runtom på jorden.

- Vi kan inte sudda bort det som skett, men vi vill inte tillåta att tyngden från gamla synder ska fortsätta att förgifta vårt förhållande, sa han vid en ekumenisk kvällsgudstjänst i Rom, rapporterar exempelvis Signum, som fortsätter citera påven:

- Som biskop av Rom och som herde för den katolska kyrkan ber jag om barmhärtighet och förlåtelse för att katoliker gentemot andra kristna har betett sig på ett sätt som står i strid mot evangeliet.

Det här är inte första gången som påve Franciskus ber om förlåtelse för sin kyrkas oförrätter, men i och med det ekumeniska mötet i Lund blev hans ord en "världsnyhet", vilket Svenska dagbladets skribent Lotta Lundberg lyfter fram i en krönika.

- Varför blir det inga rubriker i Sverige? Är vi så religionsblinda att vi inte bryr oss? Eller är vi arga? Okunniga, frågar hon sig.

Hennes slutsats är att vi i Sverige har förlorat det religiösa språket, sättet vi uttrycker oss på när vi pratar om tro, där metaforer och tolkningsmönster numera går oss förbi. Det gör också att påvens förlåtelse inte lyfts upp i det sekulariserade Sverige. Och det stundande påvebesöket, ja, det kanske saknas en del kunskap hos gemene man för att förstå vilket budskap påven kommer med.

- Om vi inte vill att påvens besök i Lund ska mynna ut i något Mello-jippo är det bråda tider, formulerar sig Lotta Lundgren, då hon efterfrågar sig en större kunskap om religion i Sverige.