Pekka Mellergård: Möte med predikant bakom Trumps självbild

Donald Trump är mer influerad av sin kristna tro än man kanske kan tro. Hans möte med predikanten Norman Vincent Peale gav Trump den syn på sig själv som lett honom till vad han är i dag. Det skriver Pekka Mellergård på DN Kultur.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Läkaren och före detta rektorn för Örebro teologiska högskola Pekka Mellergård ger en berättelse som kanske inte alltid varit så tydlig - den om Donald Trumps kristna bakgrund. Många har ju väckt frågor om hur det kan komma sig att kristna stöttar den amerikanska presidenten. Avgörande för detta är ett möte med en predikant som familjen Trump började lyssna på under 1960-talet - Norman Vincent Peale.

Paele tonade ner talet om synd och skuld och fokuserade på "energiproducerande tankar" och modeller som "sju enkla steg till ett lyckligt liv". Mellergård ger ett citat från Peale: Formulera i din tanke en mental bild av dig själv som en som lyckas … Håll fast vid den bilden. Tillåt den aldrig att blekna bort. Det är den bilden som formade Trumps syn på sig själv.

Pekka Mellergård beskriver även bakgrunden till hur Barack Obamas kunde rättfärdiga drönarattacker och vad det är som gör att amerikansk politik och kristen tro är så tätt sammanvävt. Läs texten här.