Pelle Hörnmark: Jag har sällan blivit så överraskad

För tillfället befinner sig den tidigare pingstledaren Pelle Hörnmark i Afrika för att exportera pastorsakademien. Tanken var att han skulle bli kvar där till i början av mars, men en medalj kom emellan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 7 februari ska han nämligen inställa sig på slottet för att ur kung Carl XVI Gustafs hand ta emot en förtjänstmedalj av åttonde graden för sina insatser i pingströrelsen.

– Det är fantastiskt roligt och hedersamt för mig, men inte minst även för pingströrelsen. Det hör inte till vanligheterna att de delar ut medaljer till samfundsledare i frikyrkan, säger Pelle Hörnmark stolt.

– Jag har sällan kommit att bli överraskad under mitt liv, men detta var verkligen helt oväntat.

"För förtjänstfulla insatser" stod det i den korta motiveringen - vad tror du att det kan betyda?

– Det ska bli otroligt intressant att få reda på. Det kan jag inte ens gissa. Men det är säkert någon som kommer att förklara det för mig.

Vad kommer att hända den 7 februari?

– Det enda jag vet är att jag ska inställa mig på slottet klockan tjugo i två tillsammans med min hustru Tina. Sen blir det väl en ceremoni med utdelning av medaljerna, men annars vet jag inte mycket mer.

Var medaljen sedan kommer att få hänga har Pelle Hörnmark inte bestämt, men att den är något att vara stolt över, det tycker han definitivt.

– Det är klart jag kommer skryta med den emellanåt. Mer överlåten än så är jag inte.

I ett utskick till församlingar och medarbetare inom pingst berättar Pelle om medaljen och beskriver även hur han hoppas att alla vill dela förtjänstmedaljen med honom. "Medaljen säger mer om pingströrelsens betydelse för Sverige än min betydelse för pingströrelsen." skriver han bland annat.

Lilla Erstagården