Pelle Hörnmark ny ledare för europeiska pingst

Pelle Hörnmark valdes på torsdagskvällen till ny ledare för den europeiska pingströrelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pelle Hörnmark, som under våren avgår som pingstledare i Sverige, var en av fyra nominerade till att bli ledare för den europeiska pingströrelsen. Valet stod mellan samfundsledarna Victor Pavlovski från Moldavien, Johannes Justus från Tyskland och Marek Kaminski från Polen och Pelle Hörmark från Sverige. Pelle Hörnmark vann valet med 47 av 87 röster.

Marcus Sönnerbrandt, pastor och föreståndare i Linköping, är en av nio svenska delegater på Pentecostal European Fellowships årsmöte som pågår i Zagreb, Kroatien.

– För svensk pingströrelse är detta oerhört viktigt, säger han.

Pingst Linköping koordinerar den svenska pingströrelsens Europamission och det är ett av skälen till att Marcus Sönnebrandt finns på plats. Han berättar att det är ett engagemang som Pingst är på väg att återta.

– För 25 år sedan var Svensk pingströrelse mycket engagerad i Europamission. Men efter Berlinmurens fall har intresset och engagemanget avtagit avsevärt.

– De senaste åren har dock Europas behov kommit i fokus igen. Det gör att vi nu har många församlingar som vill återuppta tidigare kontakter och engagera sig i nya utmaningar i Europa. Med Pelle Hörnmark som ledare för Europas pingströrelser kommer vi som svenska församlingar att få bättre möjligheter att samverka på djupet med Europas pingstvänner, säger Marcus Sönnerbrandt.

PEF är unik på det sättet att det inte finns någon annan pingstfederation för en hel kontinent. På global nivå finns Världspingstkonferensen, och i övrigt finns nationella rörelser.

Pelle Hörnmark fick frågan för tre år sedan om att bli Europarörelsens ordförande, men tackade då nej. Det har aldrig varit någon svensk ledare för PEF tidigare. Den avgående ordföranden är finländaren Arto Hämäläinen.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.