Personal får chip inopererat i handen

Ett amerikanskt företag erbjuder nu anställda att få ett chip inopererat i handen. Med chippet kan de bland annat logga in på datorer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ett chip i handen kan underlätta tillvaron för anställda på ett företag i USA-delstaten Wisconsin som tillverkar varuautomater. Genom att få chippet implanterat kan de logga in på datorer, använda kopiatorer och köpa snacks, rapporterar TT-Reuters.

Omkring 50 av de 85 anställda vid företaget Three Square Market har så här långt gått med på att få ett chip implanterat. Företag säger sig vara först i USA att använda tekniken på sin personal. Chippet, som är stort som ett riskorn, kommer från det svenska företaget Biohax International.

Omtvistad teknik

Syftet med att låta personalen få chip inopererade är att se om tekniken kan få bredare kommersiell användning, uppger företaget för Reuters.

Implantering av chip i människor är en omtvistad användning av teknologin. Senator Becky Harris i delstaten Nevada lade tidigare i år fram ett lagförslag om att göra det olagligt att tvinga på någon ett sådant implantat.

– Det är möjligt att hacka den information som finns i chippet, sa Harris vid ett utskottsmöte i senaten i februari, skriver Reuters.

Används av SJ

I Sverige används i dag implanterade chip bland annat av SJ. I maj 2017 meddelade företaget att resenärer fått möjlighet att ha sina resehandlingar i ett chip.

– Mellan 1 500 och 2 000 svenskar har det här chippet nu, och flera är våra stamkunder. Jag har själv ett, sa Stephan Ray, presskommunikatör på SJ, till Expressen.