Philip Yancey: Det Trump står för är allt annat än kristendom

USA bör lära av Europa och inse att religion och politisk makt inte hör ihop. Det menar författaren Philip Yancey, som i en intervju för Evangelical Focus talar ut om det amerikanska presidentvalet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den i Sverige mycket populäre författaren Philip Yancey har i en intervju gjord i Spanien nyligen för kristna nyhetssajten Evangelical Focus i klartext sagt vad han tycker om presidentkandidaten Donald Trump, som stöds av många evangelikaler.

– Jag är förbluffad över att så många konservativa eller evangelikala kristna vill ha en man som har en översittarattityd, som har tjänat sina pengar på kasinon, som har haft flera fruar och flera otrohetsaffärer.. att de ser på honom som en hjälte, som någon som vi kan stödja, säger Yancey i intervjun.

– Jag säger det rent ut: jag kan förstå att man kanske vill stödja en viss politik, men att välja en man som står för allt annat än kristendom, att se honom som hjälte, att välja honom som representant.. det är något jag överhuvudtaget inte kan förstå.

USA bör när det gäller frågan om religion och politisk makt lära av Europa, tycker Philip Yancey.

– Europa har sett vart det leder när kyrkan involverar sig för mycket i politisk makt. När kyrkan och staten förs samman och staten sedan visar vad den är - ett bristfälligt och ibland korrupt system - kommer också kyrkan att dömas för detta, och den blir förskjuten.

I Europa har kyrkan just på grund av denna sammanblandning under lång tid förtvinat, menar Yancey.

– Kyrkan har blivit befläckad, därför att den sålde sin själ för att få makt.

När USA i dag blir alltmer sekulärt, innebär detta samtidigt en möjlighet för kyrkan och för den kristna tron, säger Yancey.

– Jag säger till människor: vi blir mer och mer som den bördiga jord där den tidiga kyrkan lyckades bäst. Ungefär som det romerska riket, vilket var ett hedniskt och fientligt land, där kristna framstod som annorlunda.

Det är just genom att visa sig annorlunda än maktens människor som kristna kan visa vad tron egentligen är, menar författaren.

– Både i USA och tills nyligen i Europa säger en majoritet av befolkningen att de är kristna. Men de verkar vara som alla andra, och då förstår inte människor vad evangeliet innebär. Men när kristna är radikalt annorlunda jämfört med världen runtomkring, då kan människor inse skillnaden.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Böcker utgivna av Philip Yancey i Sverige: "Den Jesus jag aldrig känt", "Mörkerseende och Bön", "Med nådens ögon"

Yanceys böcker har sammanlagt sålt i över 14 miljoner exemplar i USA och runt om i världen.