Playstation blev till Praystation på Öckerö

På Öckerö utanför Göteborg träffas ett gäng tonårsgrabbar för att spela tv-spelet Fifa och be tillsammans. De är en del av Equmenias idrottsarbete som vill hjälpa Equmenia-föreningar och GF-församlingar att kombinera tro och idrott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Gruppen är den första lokala Puls-gruppen i Equmenias idrottsarbete men knappast den sista. Jonathan Ulenius på Equmenia tror stenhårt på e-sport (se faktaruta) som ett sätt att få ungdomar att känna sig bejakade och hitta sin plats i församlingen.

– Elektronisk sport växer lavinartat och här gäller det för oss som kyrkor att hänga på och uppmuntra lokala initiativ. Här har vi ett gäng grabbar med ett tydligt idrotts- och datorspelsintresse som på ett jättebra sätt kombinerar det med sin kristna tro, säger Jonathan Ulenius.

Praystation-gruppen på Öckerö består av några grabbar i 14-15-årsåldern som samlas i Nimbuskyrkan en gång i veckan för att spela sitt favorit-tv-spel Fifa13 på Playstation. En av ledarna för gruppen är Filip Hammar (inte den rikskände komikern med samma namn).

Träffas varje onsdag

– Vi träffas varje onsdag efter att de slutat skolan. Sedan brukar vi dela upp oss i två lag och spela Fifa13. Det blir ganska tuffa matcher där ingen vill förlora, men det viktigaste är att ha roligt tillsammans, berättar Filip Hammar.

Ungefär i halvtid av samlingen brukar Filip eller den andre ledaren Erik Sennerstam läsa ett bibelord och säga några ord. Därefter är det fritt fram att nämna om något som gruppen ska be till Gud för eller tacka Gud för.

– Killarna är väldigt frimodiga så det brukar funka mycket bra. Alla killarna är kyrkvana och de har inga problem med att be högt. Det brukar vara fina och enkla stunder som känns viktiga för alla i gruppen, berättar Filip Hammar.

Gifflar och mjölk

En annan punkt på dagordningen som alltid finns med när de samlas är att de äter gifflar och dricker mjölk tillsammans. Filip berättar att det är tonårs­killarna själva som kommit med idén och att det blivit en tradition de håller hårt på.

– Det låter nästan som en helig rit men precis som bönen bidrar det till att skapa en sammanhållning och vi-känsla i gruppen. Det betyder mycket att träffas och göra något som vi alla gillar, förklarar Filip Hammar.

Han är 22 år och har tills nyligen varit ungdomsledare i församlingen, som är en del av Gemensam framtid. Jonathan Ulenius talar om e-sport som en ny folkrörelse där kyrkan hittills varit ganska osynlig.

Stolta och glada

– Det finns säkert olika initiativ som tagits i församlingar under årens lopp men vad vi vet är detta den första församlingsförankrade gruppen som har detta som en medveten inriktning. Och det är vi lite stolta och glada för, säger han.

Modellen med sportgrupper som till exempel spelar innebandy eller fotboll och har en andakt är inte ny utan praktiseras med framgång sedan flera år av bland annat Kristen idrottskontakt, Krik, i Sverige. Precis som Equmenias Puls-arbete bygger Krik broar mellan kyrkan och idrotten.

– En skillnad är kanske att medan Krik arbetar i olika kyrkor och samfund koncentrerar vi oss på församlingar i Gemensam framtid och lokala föreningar i Equmenia. Så det känns som att vi och Krik kompletterar varandra, menar Jonathan Ulenius.

Eloge för namnet

Han kan inte låta bli att ge grabbarna på Öckerö en extra eloge för namnet. Praystation är en omskrivning av det vedertagna begreppet Playstation, som är en tv-spelskonsoll. Och pray – att be – är det som i längden gör den största skillnaden.

– Jag skulle vilja påstå att uttrycket Praystation är genialt. Att få in bön som en naturlig del när ungdomar spelar tv-spel känns viktigt och väldigt inspirerande för alla oss som har en kristen tro och gillar sport, säger Jonathan Ulenius.

I Nimbuskyrkan på Öckerö utanför Göteborg samlas några tonårskillar för att spela tv-spelet Fifa och be tillsammans. De är en del av Equmenias idrottsarbete som vill hjälpa Equmeniaföreningar och GF-församlingar att kombinera tro och idrott.

Fakta:

Fakta

  • E-sport, Nimbus och Equmenia
  • E-sport (elektronisk sport) är sport som utförs på datorer eller spelkonsoller. De tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Via internet, ett lokalt nätverk eller med spelare som samsas vid samma spelmaskin.
  • Equmenia, en kristen barn- och ungdomsorganisation, är en del av Gemensam framtid. På cirka 400 platser i landet finns lokala Equmenia-föreningar. Puls är Equmenias idrottsarbete.
Statsministeromröstning