Plymouthbrödernas högste ledare: Avhoppare kan lika gärna ta råttgift

Ledare Bruce Hales fick frågan av sina egna trosanhängare hur de skulle behandla en man som hade kontakt med tidigare avhoppare. Svaret var att han likväl skulle kunna äta råttgift. "Bruce Hales ord likställs med Bibeln", säger John, tidigare medlem av den slutna religiösa gruppen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Australiensaren Bruce Hales är högste ledare inom Plymouthbröderna. Och han har många namn. Många kallar honom Gudsmannen. En del kallar honom "Paulus av vår tid". För rörelsens anhängare väger Bruce Hales ord väldigt tungt. Allt han säger i församlingen dokumenteras och trycks i något som kallas "White books", vilket ses som evangelium, förklarar John, tidigare medlem i Plymouthbröderna, för Dagen.

– Bruce Hales ord likställs i stor utsträckning med Bibeln, vilket är bisarrt egentligen. Han ses som bibliska personer såsom Petrus eller Paulus, säger John.

På ett möte i Storbritannien tillfrågades Bruce Hales om hur en 25-årig man, som brottades mentalt och hade kontakt med avhoppare, skulle behandlas. Bruce Hales svarade att mannen lika gärna skulle kunna dricka en flaska arsenik eller äta råttgift. Han förklarade att ha kontakt med avhoppare är att handskas med "ruttet gift" och att giftet hade kommit in i den unga mannen, skriver Sydney Morning Herald.

– Han upprepar det tre gånger och går dessutom in i detalj i diskussionen hur man bäst tar livet av sig. Jag som avhoppare ses som värre än någon annan. De menar att jag har sett ljuset men vänt mig ifrån det. Jag är råttgift, arsenik. Det är ett väldigt grovt språk de använder, säger John till Dagen.

Han själv lämnade Plymouthbröderna, som han växt upp i, år 2006. Då blev han isolerad från hela sin familj och alla sina vänner. När John i dag stöter på någon som fortfarande är med i gruppen händer det att vissa av dem blir så rädda för honom att de springer från platsen. Bruce Hales uttalande gör John frustrerad och han vill betona allvaret i situationen.

– Det spär på rädslan. Att lämna blir likställt med döden och det finns då inget alternativ än att stanna kvar. Det handlar om en rädsla för den "eviga elden". De ser världen och allt däri som djävulen. Något som försöker tränga sig in, säger John.

Efter att ha resonerat, på mötet i Storbritannien, kring hur den 25-åriga mannen ska kunna få i sig olika typer av gifter talar Bruce Hales plötsligt emot sig själv.

– Nu är det inte så att jag rådgör honom att göra det... men det skulle vara bättre att göra slut på sig själv på det sättet än att ha något att göra med dem som motsätter sig sanningen, säger Bruce Hales enligt Sydney Morning Herald.

Efter uttalandet har Plymouthbröderna fått stark kritik. Som svar på kritiken har man sagt att uttalandet inte ska tolkas bokstavligen samt att orden har tagits ur sin kontext, rapporterar Sydney Morning Herald.

– Herr Hales säger tydligt att han inte rådgör någon att ta gift eller att ta självmord. Han använder en vanlig, vardaglig metafor... Det är knappast ovanligt för en predikant eller en pastor i vilken religion som helst att varna församlingen att undvika människor som upphöjer vissa övertygelser och att de övertygelserna är "giftiga", svarade en talesman för Plymouthbröderna på kritiken.

John berättar att det i dag finns två huvudsakliga oskrivna regler och principer inom Plymouthbröderna. Den första är avskildhet. Den som är medlem i församlingen förväntas inte äta, eller på något annat sätt ha socialt umgänge, tillsammans med andra utanför gruppen. Den andra regeln är absolut och fullständig lojalitet mot ledaren Bruce Hales.

– Då är det väldigt lätt att styra människors liv, säger John.

 

*John vill av hänsyn till hans familj inte att hans efternamn ska publiceras i tidningen.