22 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Pokémon ger kyrkan möjligheter

Efter att Pokémon Go har lanserats i Sverige har det lockat väldigt många spelare. Det är något som kyrkan kan utnyttja, menar ungdomsprästen Daniel Jansson i Alingsås.

1 av 2

I spelet utses vissa platser, ofta landmärken, till särskilda pokestops och pokegym där spelaren kan hämta nya föremål och tävla mot andra spelare för att få poäng. Många kyrkor har tilldelats sådana samlingspunkter och en av dem som ser stora möjligheter med det är Daniel Jansson som är ungdomspräst i Svenska kyrkan i Alingsås. De senaste dagarna har han skrivit flera inlägg på sin blogg om Pokémon Go och samlar in tips på hur kyrkan kan använda sig av spelet.

– I alla tider har vi i kyrkan pratat om att folk ska komma dit, och då har vi en bra möjlighet att ta hand om dem nu när de kommer. Det öppnar upp en plattform för oss att nå spelarna, säger han.

En kyrka som tagit initiativ och satt upp en skylt för att välkomna spelare vid kyrkans pokestop är Mariakyrkan i Växjö, berättar han. Det är ett exempel på vad kyrkorna kan göra, men Daniel Jansson ser många fler.

– Jag tänker att vi kan gå ut, lite som Pannkakskyrkan, till de här platserna och få till ett samtal med de som spelar. Får man med ungdomar som redan spelar och är aktiva i kyrkan så kan de starta en diskussion om det och på så sätt komma in på en diskussion om kristen tro också, säger han.

Daniel Jansson har redan uppmanat ungdomar i Alingsås att vara aktiva i spelandet och se det som ett nytt sätt att lära känna folk. Till hösten när han är tillbaka från sin semester så hoppas han även att kunna hålla en kyrka öppen för de som spelar, där de bjuder på kaffe och samtalar med de som kommer dit. Och kanske använda sig av så kallade Poke Lures i spelet som lockar till sig fler Pokémon till en särskild plats under en begränsad tid om en halvtimme.

– Jag har sett affärer som redan börjat utnyttja det och då kommer folk dit och förhoppningsvis köper något också. På samma sätt tänker jag med kyrkan - förhoppningsvis upplever de något mer än att bara fånga Pokémon, särskilt om det finns någon där som välkomnar dem och pratar med dem, säger Daniel Jansson.

Jakob Romeborn

Jakob Romeborn är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar