Polisen: Det finns inga fredade zoner enligt svensk lag

Polisen menar att tillslaget mot kyrkans familjeläger var nödvändigt.
– Det finns inga fredade zoner, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

30 poliser skickades för att omhänderta papperslösa på ett familjeläger anordnat av kyrkan. En insats som stod i proportion till uppdraget, menar Ewa-Gun Westford.

– Vi hade information om att det fanns ett antal personer som var eftersökta, och då gör vi alltid en avvägning hur mycket personal som behövs, säger hon till Dagen.

– Det kanske förefaller många, men vi måste säkerställa att insatserna kan göras på ett säkert sätt. Det handlar också om vår arbetsmiljö, att vi ska kunna arbeta tryggt, men också på ett värdigt sätt.

Inlåsta i förvar

En av familjerna som togs med därifrån, med två barn på fyra och elva år, sitter nu inlåsta i ett förvar.

Tror du att de barn som fördes bort från familjelägret tyckte det var värdigt?

– Nej, kanske inte. Men man kan också vända på frågeställningen. Om vi hade varit väldigt få, vad hade kunnat hända då? Av erfarenhet vet vi att den här typen av insatser kräver mycket personal.

Ewa-Gun Westford påpekar att de här personernas lagliga möjlighet att stanna i Sverige är helt uttömda. Polisen måste därför följa de beslut som myndigheter och domstolar har fattat.

– Det var en familj som varit efterlyst sedan 2014. Även om man inte har begått något brott kan man ändå vara föremål för polisens intresse.

”En fredad plats”

Svenska kyrkan har kritiserat agerandet, bland annat med motiveringen att kyrkan måste få vara en fredad plats.

Tog ni någon hänsyn till att ni var i en kyrklig miljö?

– Det finns inga fredade zoner enligt svensk lag. Det enda som finns är ambassader, i övrigt finns inga fredade zoner. Och nu skedde ju inte vår tjänsteåtgärd i en kyrka, säger hon.

På sociala medier har polisens insats i Malmö blivit omdebatterad.

Inte minst görs jämförelser med sittdemonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Där protesterar unga afghaner mot sina utvisningsbeslut, men polisen har hittills valt att inte gripa och avvisa personer som saknar uppehållstillstånd. Det är oklart vilkanationaliteter de utvisningshotade familjerna i Malmö har, men prästen Per Kristiansson berättar för Dagen att det inte handlar om afghaner.

 

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar