Polisen: Detta händer även inom kyrkans väggar

Stockholmspolisen har fram till i dag haft två anställda i prostitutionsgruppen. Nu utökar de med fyra extra polistjänster och två specialiserade socionomer på heltid.– Vi har fått de resurser vi efterfrågat och kommer lägga mer energi på att hitta minderåriga som säljer sex, säger Simon Häggström, prostitutionsgruppen Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dag sker förmedlingen av sexuella tjänster nästan uteslutande på internet. Det har Simon Häggström sett under sina sju år som kriminalinspektör.

– Gatan får ett oförtjänt stort fokus. Det är egentligen ingenting, bara toppen på ett stort, stort isberg. Helt ärligt, de flesta som utnyttjas hittar vi inte. Vi har inte verktygen. Vi behöver specialiserade socionomer, så jag är väldigt tacksam över att vi får det nu.

”Problemet finns överallt”

Men medan man utökar verksamheten i Stockholm finns fortfarande län där sexhandeln pågår utan några avsatta resurser för att bekämpa den.

– Säg vilket län som helst i Sverige och jag kan hitta sexannonser med en gång. Problemet finns överallt och det borde finnas ett par poliser för människohandelsfrågor i varje län, säger Simon Häggström.

Polisens arbete går ut på att hitta de som säljer sex, hallickarna, och gripa sexköparna. I dag är det svårt för polisen att hitta både förövare och offer eftersom de döljer sig på varsin sida om en datorskärm.

Säljer sex på nätet

Genom åren när ungdomar etablerat sig på internet har polisen sett en utveckling där många unga, svenska tjejer även säljer sex på nätet. Faktum är att de flesta minderåriga som säljer sig är etniska svenskar som säljer sig på egen hand. Det går mot den bild som många har av personer som säljer sex, enligt Simon.

Gäller alla förhållanden

– Vi tänker att det ska ske på gatan, eller gälla flickor från trasiga familjer, LVU-hem och missbrukarfamiljer. Men jag garanterar att det inte är så. Detta händer även högpresterande tjejer, inom kyrkans väggar och i familjer där föräldrarna älskar sina barn, säger han.

Fakta:

Polisens tips till föräldrar
  • Intressera dig för vilka ditt barn träffar och på vilket sätt man umgås.
  • Prata om riskerna med att exponera sig på nätet. Ungdomar tänker inte alltid på att äldre män kan dölja sig bakom ett annat namn och profilbild.
  • Var inte för naiv när det gäller ditt barn. Det händer varje dag att ungdomar driver företag bakom ryggen på sina föräldrar.
  • Var förälder mer än en kompis. Sätt gränser, men förbjud inte saker till höger och vänster, för det ger ofta motsatt effekt.
  • Framför allt, visa kärlek och intresse.
  • Var observant på känslomässiga personlighetsförändringar hos ditt barn, vi ser tydligt att de utsatta brukar bli inneslutna och kalla mot omgivningen.
  • Läs in dig om faror och risker som finns. Öka din kunskap om hur sexköparna arbetar. Faktum är att på nätet finns hundratals män som är beredda att betala för att sätta tänderna i din dotter. Det är vidrigt, men sant.