Polisen om porrbreven till ungdomsledare: Misstänker samma person ligger bakom

En stor mängd unga tjejer inom kyrkan har fått brev med porrbilder. Det bekräftar polisen för Dagen. Flera kristna ungdomsorganisationer har också varit i kontakt med de drabbade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ungdomsledaren Isabelle berättar för Dagen hur hon fått anonyma brev med grova porrbilder. I samband med att hon lämnade över det kuvert som innehöll porrbilder och urklippta kyrkonamn till polisen gjordes en teknisk analys och dna-spår kunde säkras hösten 2015.

DNA-spår stämde överens med andra brev

De stämde även överens med spår från andra brev som skickats till andra personer i södra Sverige.

– Det är en stor mängd ärenden där unga tjejer fått sexuellt material skickat hem till sig. Jag minns att de jobbade inom någon form av församlingsverksamhet, säger Mattias Hedberg, förundersökningsledare på polisen.

 

Läs också: Pingst känner till ett tiotal ungdomsledare som fått "porrbreven" hemskickade

 

Misstänkte en man från Skåne

Falles misstänktes höra ihop, och ledtrådarna pekade till sist mot en man i Skåne.

– Han delgavs misstanke men när vi topsade honom fick vi ingen träff, säger Mattias Hedberg.

Förundersökningarna lades ner

Isabelles förundersökning lades därför ner, precis som de andra som misstänktes höra ihop. Dagen har fått bekräftat att det åtminstone rör sig om ett tiotal polisanmälningar som pekat åt samma håll.

– I nuläget finns inga spår att gå vidare med, men det räcker med att en person blir topsad av en annan anledning. Blir det då träff kommer vi ta upp förundersökningarna igen, säger Mattias Hedberg.

Han vill inte gå in närmare på vilken typ av dna-spår som säkrats. Enligt polisen har breven skickats under flera års tid.