Politik byts mot poesi och prosa för Alf Svensson

Efter 47 år i KD:s tjänst har nedräkningen börjat för Alf Svensson – sommaren 2014 går han i pension. Men tro inte att passionen är borta för det. -Respekten för värderingar, det skulle kunna explodera i dagens samhälle om man verkligen tog upp detta!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

74 år gammal offentliggjorde Alf Svensson nyligen sitt beslut att inte kandidera till en ny mandatperiod i Europaparlamentet vid EU-valet nästa år. Beslutet är i sig helt odramatiskt, men den före detta KD-ledaren erkänner att han känner ett visst vemod.

-Jag tycker att EU-jobbet är otroligt roligt så jag känner en viss ängslan för att sluta. Man knyter vänskapsband och inte bara det utan man får lära sig nya saker och se nya vinklar. Men allt som börjar har ju också ett slut.

Det flesta, inklusive Alf själv, trodde nog att slutet skulle ha kommit för några år sedan. Men i stället för att lämna riksdagen och leva pensionärsliv valde han att bli Europaparlamentariker i Bryssel. Men inte förrän frun Sonja hade lovat att flytta med till Belgien.

-Jag sa till henne att jag inte tänkte åka med om hon inte följde med. Våra sista år ville jag att vi skulle vara tillsammans och nu reser vi nästan alltid ihop.

Under mer än 30 år, ända sedan han blev partiledare för dåvarande KDS, reste Alf annars allt som oftast själv runt i Sverige för att tala om etik och moral. Det var mycket jobb, speciellt i början, och han saknade ofta lärartjänsten som han lämnade när han blev partiledare.

-Flera månader efteråt hade jag nästan ångest över att jag hade lämnat lärarjobbet eftersom jag tyckte att jag fick slita så förfärligt i partiet. Vi hade ju inga resurser och många ansåg att jag var alldeles för ung och vänsterradikal.

När Alf ska rita sin livskurva blir det en relativt händelselös graf. Visst finns det toppar och dalar, men variationerna är ganska små – det som är mest slående är att kurvan allt som oftast indikerar ett väldigt lyckligt liv och Alf bekräftar att så är fallet. Några av topparna, bland annat valframgångarna 1991 och 1998, är ganska givna. De tunga politiska perioderna ligger längre bak i tiden. Abortdebatten i mitten av 1970-talet nämner han bland annat med en djup suck.

-Jag var väldigt fyrkantig och kategorisk i början. Men jag kom till insikt om att jag hade växt upp i en väldigt trygg och stabil miljö medan det fanns många andra som har växt upp i en miljö och i förhållanden som var helt främmande för mig. Jag insåg att nöd bryter lag, vi kunde inte ha en abortlag där det inte fanns en möjlighet och där valet faktiskt ofta var abort eller självmord.

Samtidigt beklagar han att man i dag inte kan ifrågasätta aborter utan att bli anklagad för att vara en dinosaurie. Strax före jul sa Alf i en SVT-intervju att Tio Guds bud borde få ta större plats i dagens samhälle.

-Vad talar man om när man slår på tv:n? Hästkött, Telias affärer, vardagsbrott, nätattacker etcetera, etcetera. Vad är detta? Det är ju bristen på etik hela tiden! Respekten för värderingar, det skulle kunna explodera i dagens samhälle om man verkligen tog upp detta!

-Jag tror att man skulle må väldigt bra av att sätta sig ned och tala om ”Du ska inte stjäla”. Och då ska man inte bara se framför sig att man tar en femkrona, man kan ju stjäla mycket annat också.

På frågan om vad han är mest nöjd med under alla år som politiskt aktiv kommer svaret snabbt:

-Att jag har tvingat fram etiska resonemang som innebär fler dimensioner än de som man kan räkna i kronor och ören.

Finns det något som du är riktigt missnöjd med under alla år som politiker?

-Jag är lite besviken över att jag inte har lyckats få svenskar att förstå vilken otrolig välsignelse det är att Europa samlas i dag, att vi har fått EU. Europaparlamentet är det viktigaste parlamentet i hela världen.

Du har aldrig gjort någon hemlighet av att du ville separera KDS från församlingarna. Samtidigt har du alltid varit populär bland partiets kyrkligt aktiva medlemmar, hur har du lyckats med det?

-Jag har aldrig blygts för min tro. När som helst har jag ställt upp för att sjunga en andlig sång eller säga att jag tror på Gud och att för mig är Jesus den största förebilden i världshistorien. Jag blyges inte för evangelium för det är en Guds kraft till frälsning.

Vad ska du göra när du lämnar Europaparlamentet?

-Jag har alltid vurmat för litteratur; prosa och poesi, det har jag hunnit alldeles för lite och det ska det bli mer av.

Både läsa och skriva?

-Det är ett väldigt tjat om att jag ska skriva en bok, men jag tror inte att jag är så intressant.

Saxofonen då?

-Jag spelade faktiskt häromdagen. Men hade du frågat mig dessförinnan hade jag sagt att det var flera månader sedan sist.

Fakta:

Alf Svensson

  • Aktuell: Går nästa sommar i pension efter många år inom politiken.
  • Bor: Gränna
  • Familj: Frun Sonja, barnen Pamela, Alexander och Michaela och barnbarn.
  • Församling: Medlem i pingstkyrkan i Gränna.
  • Uppdrag: Styrelsemedlem i Georg och Eva Kleins stiftelse (cancerforskning), styrelsemedlem i ASSK (Aung San Suu Kyi) World Freedom Fund i Oslo, styrelsemedlem i Svensk Israel-information, vice ordförande i Kristdemokratiska internationalen, engagerad i skolprogrammet Star for life i Sydafrika vars mål är att minska spridningen av hiv och aids.
Statsministeromröstning