Polsk präst straffas för högerextremistiska aktiviteter

Den polske högernationalistiske prästen Jacek Miedlar flyttas från sin församling. Anledningen är att han trots uppmaningar inte upphört med politiska aktiviteter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den katolske prästen Jacek Miedlar, en av frontfigurerna för Polens extremhöger (se Dagen 19/2), har strafförflyttats till en församling i en mindre stad. Beslutet har fattats av ledningen för kongregationen Missionärsprästerna som fader Miedlar tillhör, efter ett ingripande från biskopsämbetet i staden Wroclaw, skriver Gazeta Wyborcza.

Jacek Miedlar förbjöds redan i höstas att offentligt torgföra sina politiska åsikter och delta i demonstrationer. Förbudet utfärdades efter att han i september förra året talade vid en främlingsfientlig demonstration i hemstaden och gett uttryck för högerextrema åsikter på sin blogg och Facebooksida. Dessutom hade en del av församlingsborna klagat på vad de ansåg som olämpligt innehåll i hans predikningar.

Eftersom han inte hörsammade förbudet straffas han nu med förflyttning till en församling i turistorten Zakopane i södra Polen.

I sin avskedspredikan i Sankt Annas kyrka i Wroclaw sa fader Jacek Miedlar att han kommer att fortsätta med vad han gjort hittills.

Efter en uppmaning på Facebook hade flera hundra personen slutit upp vid mässan för att visa sitt stöd för prästen. Bland dem fanns medlemmarna i National-radikala lägret där Jacek Miedlar är kaplan samt flera lokalpolitiker från regeringspartiet PiS.

I och med förflyttningen avslutas Jacek Miedlars anställning som kristendomslärare vid en av stadens gymnasieskolor.